Ruže- kakve su razlike?

Ruže- kakve su razlike?

Ruža! Kraljica među biljkama, a opet toliko ih ima da kada treba da posadimo, zastanemo sa pomišlju koja je to dobra za naš prostor ili koja će pružiti ono što nam je potrebno (estetska vrednost, vizuelna barijera…).

01.12.2021.


Svaki dan čujete mnogo naziva: mnogocvetnice, puzavice, mini ruže, ruže stablašice, čajevke, engleske ruže…
Hajde da vidimo svake od tih posebno i kakve su njihove karakteristike.Ruže mnogocvetnice

Kako im i samo ime kaže- mnogo cvetaju, tj. imaju dug vremenski period cvetanja.
Ono što je za njih karakteristično je da su to grmolike, uspravne ruže koje imaju visoke izdanke, koji se mogu koristiti kao rezani cvet. Sadnja u masi i u jednoj boji ovih ruža postiže se sjajan efekat u svim vrstama vrtova.
Ove ruže cvetaju celu sezonu i odličan su izbor za prednja dvorišta, pored staza, kao cvetne žive ograde, duž ulica.
Mnogocvetnice vole osunčana mesta, na kojima znatno više cvetaju, pa tako birajte takve pozicije u vrtu ili na terasi u saksijama. Kako bi se smanjila mogućnost od oboljenja treba izbegavati sadnju na prostorima blizu objekata gde nema puno cirkulacije i gde je povećana vlaga.
Specifična, ali pre svega jako upečatljiva boja ruže Anny Duperey odlična je za kombinaciju sa klasičnom i uvek u modi, crvenom lavaglut ružom.

Ruže čajevke

Ako se među ružama može izdvojiti kraljica, onda bi to bila ruža čajevka.
Ove hibridne vrste ruža objedinile su sve pozitivne karakteristike
- dug period cvetanja
-otpornost na bolesti
- krupan i mirisan cvet

 Idealno, zar ne?


Izrazito krupni, pojedinačni cvetovi, najčešće i mirisni (u zavisnosti od kultivara), čine ove ruže kao idalan izbor za pozicije blizu ulaznih vrata, glavne kapije ili drugih ključnih tački u vrtu. Pored toga što će vrt mirisati, zbog tih krupnih cvetova, ove ruže su najbolji izbor za rezani cvet- da vam zamiriše i dom.
Veliki izbor boja- Julio Inglesias dvobojne ili uvek moderne pastelne boje Sweet Avalanche ruže i mogu se saditi u grupama, kao uvek dobra ideja, ali takođe i pojedinačno. Dobar su izbor za kombinaciju sa drugim biljnim vrstama- lisnodekorativnim ili jednobojnim gde će ruže biti u prvom planu.

Mini ruže

Zbog svog ograničenog rasta od 20-40cm odličan su izbor za saksije, kao i pozicije u vrtu gde će biti prve u planu- duž staza, ivičnjaka.
Period cvetanja im je dug i veoma bogat cvetovima raznih boja u zavisnosti od vrste (Danko Pišta crvena, Flirit- starinsko roze boje…).


Sadnju, kako u saksijama, tako i u vrtu, im treba obezbediti na sunčanom i oceditom mestu (saksija mora ima rupu/ odvod vode). Sadnja jedne vrste i boje mnogo je efektnija od više različitih.

Ruže puzaviceJoš ih nazivaju i penjačice jer imaju sposobnost da se uz određenu podlogu ''penju'' i tako mogu služiti za prekrivanje ograda, objekata, bandera, pergola...
Imaju uspravne i jake grane koje nose bogate cvetove slične kao kod ruža čajevki. Ima ih raznih vrsta, pa tako variraju i izgledi cveta, od duplih, krupnih, kao što je ruža Grimpant pierre de ronsard, izuzetno gracioznog izgleda sa nežno roze cvetovima.


Tu je i neprevaziđena, krv crvena puzavica Don Juan.
Pored potpore, ovim ružama je nephodno orezivanje svake godine, kako bi svake sezone mogle neometano da razvijaju nove grane.

Engleske ružeZa kraj, kao najmlađe, za neke i najgracioznije, engleske sorte ruža.
Zašto su ove ruže ovako posebne? Ukrštanjem starinskih sorti koje su imale samo jedno cvetanje u toku vegetacijske godine, sa savremenim selekcijama ruža, dobijene su ruže koje veličinom cveta (krupni), mirisom i izgledom same biljke podsećaju na starinske sorte, a cvetaju u toku cele godine.
Broj engleskih ruža se povećava iz godine u godinu, izbor je veliki. Od krupnih, duplih cvetova, do retkih nežnih latica u cvetu, mirisnih, u svim bojama, za svaki vrt.
Zbog bogatog i jakog nadzemnog dela, odlične su i za pojedinačnu sadnju gde će biti na centralnim pozicijama. Ono što će uvek biti u modi i vanvremenski izgled vrtova su ružičnjaci sa velikim brojem ruža u istoj boji (ili u par različitih).Cvetni pozdrav!