Zašto odabrati cvetnu živu ogradu?Cvetno šiblje je daleko izdržljivije od četinara. Lakše podnosi topla leta i manje je podložno bolestima i štetočinama. Možete kombinovati više vrsta i tako praviti ograde koje se smenjuju cvetanjem.

Veliki je izbor vrsta, boja, visina i svako može sebi izabrati cvetnu ogradu koja odgovara sopstvenim uslovima, klimi, načinu održavanja, boji cveta...

10 biljaka za cvetne žive ograde


koji se najčešće koriste kao cvetne ograde. Ako imate posebnu potrebu kontaktirajte nas za konsultacije, rado ćemo preporučiti.


Fotinija živa ograda


FOTINIJA - Photinia fraseri 'Red Robin'

jedna od svakako naj atraktivnijih živih ograda. Ona ima cvet bele boje koji se u proleće okiti na biljkama. Upadljivija je zbog svoje crvene boje lista koji dominira tokom cele godine. Zimzelena je biljka i može formirati ogradu i preko 3 metra visine. Brzo raste, odlično podnosi orezivanje i odgovara joj osunčani prostor. Fotinija Red Robin sadi se na razmaku od 50cm ako se želi gusta živa ograda.

Suručica cvetna živa ograda

SURUČICA - Spiraea vanhouttei

Jedan od najlepših, raskošno cvetajućih, prolećnih žbunova. Dostiže visinu i do 2 m. Bočne grane lučno povijene. Listovi sitni, s jeseni žuti. Cvetovi beli, sitni, u okruglastim cvastima, koje u maju prekriju grane, tako da čitav žbun izgleda poput belih slapova. Biljka skromnih zahteva. Ne podnosi senku. Razmak sadnje pri formiranju žive ograde 70-90cm.


Hortenzija


HORTENZIJA - Hydrangea

Biljka aristokratksog izgleda sa predivnim krupnim cvetovima raznih boja. Od bele, roze do indigo plave boje. Hortenzija  je odlična za zaklanjanje zidova i prostora koji se nalaze u hladovini. Visine rasta oko 1,5 metara. Razmak sadnje pri hormiranju žive ograde od 50-80cm. Cveta krajem leta i tada je dominantan veliki cvet. I bez orezivanja ima gustu i široku krošnju i krupni listovi odlično formiraju zelenu ogradu. Hortenzija sadnice su najzahvalnije ako su gajene u saksijama i tako se presade na stalno željeno mesto.


Mirisni jasmin


MIRISNI JASMIN - Philadelphus coronarius

Pored prepoznatljivog belog cveta ova ograda je i mirisna. Brzo raste i može formirati živu ogradu i preko 3 metra visine. Listovi u jesen limunžuti ili zeleni. Nema većih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, ali mu najviše odgovaraju plodna i sveža zamljišta. Otporan na gradske uslove. Dobro podnosi orezivanje. Medonosna biljka. Razmak sadnje pri formiranju ograde od 70-100cm.

Viburnum zimzelena cvetna živa ograda

VIBURNUM - Viburnum tinus


Ova novija selekcija čini ovu biljku posebno zahvalnom za živu ogradu. Brzok i gustog rasta, sjajnih zelenih listova odlično formira zeleni zid. Poraste i preko 2 metra a preporučeni razmak sadnje na 50cm. Cvetovi bledo ružičasti se otvaraju od jeseni do sredine proleća. Ima bogat nektar vole ga i leptiri, pčele i drugi opračivači.. Jednostavan za gajenje. Ovaj simpatični dugogodišnji grm je veliko bogatstvo u zimskom periodu. Od Viburnuma se može formirati dobra, zimzelena i cvetna živa ograda.


Forzicija sadnice

FORZICIJA – Forsythia

Svaki ljubitelj bilja zapazio je, rano s proleća, na zelenim površinama, raskošno cvetajući žbun žutih cvetova. Grane u sredini uspravne, s krajeva blago povijene, u martu-aprilu, potpuno obrasle cvetovima. Koren površinski, ne pruža se van krune. Zadovoljava se svakim tipom zemljišta. Odlično podnosi gradske uslove. Podnosi orezivanje. Pogodna za slobodno rastuće i rezane živice. Visina rasta oko 2 metra i razmak sadnje 50cm ako se želi gusta cvetna ograda.


Lovor višnja


LOVOR VIŠNJA – CVETNA Prunus laurocerasus 'Otto Luyken'
 
Lovor višnja je zimzelen žbun nižeg i gustog rasta, dostiže visinu 1-1,5 metra. Ima masne, zelene i izdužene istovime u odnosu na običnu Lovor višnju. Ova vrsta ima bele cvetove koji cvetaju u maju i junu. Vrlo izdrljiva i podnosi i zasenčene terene. Tamo gde vam treba zimzelena i ne visoka ograda ova biljka je odličan izbor. Ne mora se često orezivati i decenijama će krasiti prostor. Sadi se na razmaku od 50-60cm. Lovor višnja sadnice možete poručiti ovde.


Tamariks metljika


TAMARIKS, METLJIKA - Tamarix


Jedna od najizdržljivijih biljaka za cvetnu ogradu. Cvetovi ružičasti, sitni, brojni, okite sve grane, tako da biljka u vreme cvetanja (maj - septembar) izgleda kao prozračni ružičasti oblak. Koren veoma razvijen, pruža se metrima u dužinu. Grane duge, listovi sitni, ljuspasti, nežni. Tamariks se dobro prilagođava uslovima i zbog svoje ozdržljivosti možete ga videti na delovima između auto puta Beograd-Novi Sad. Dobro podnosi sušu. Slabije uspeva u senci. Medonosna biljka. Razmak sadnje 50-70cm i dostiže visinu i preko 2-3 metra, odlično podnosi rezanje i može formirati pravi zeleni bedem.


Plava magla


PLAVA MAGLA - Caryopteris

Sam naziv govori o boji i izgledu ove aromatične biljke. Cvetovi plavi, u cvastima na vrhu grana, deluje kao plava magla. Ima duži interval cvetanja od kraja leta i tokom jeseni. Biljka skromnih zahteva i lakog održavanja. Za formiranje ograde sadi se na razmaku od 50-60cm i dostiže visinu do 1,5 m. Listovi elipsoidni, zeleno srebrnasti i dekorativni tokom cele vegetacije. Pored ukrasnog efekta ova aromatična i mirisna biljka je i lekovita. Medonosna i tokom cvetanja privlači pčele.


Vatreni trn


VATRENI TRN - Pyracantha coccinea


Ako vam treba živa ograda kroz koju ništa ne može da prođe čak ni sitna životinja onda je to svakako pirakanta. Zimzeleni žbun trnovitih grana i belog cveta koji se u grozdovima okiti na biljci tokom proleća. Od jeseni do proleća biljka se okiti graškolikim, crveno - naradžastim plodovima, koji ostaju i preko zime. Biljka otporna na zemljišne, klimatske i urbane uslove. Ne podnosi suvišnu vlagu ni senku. Odlično podnosi orezivanje i može se formirati ograda i preko dva metra visine i potpuno ravnih ivica. Sadi se na razmanku od 30-50cm u jedan red i ne u cik cak. Vatreni trn sadnice proizvodimo i šaljemo na kućnu adresu.


Hibiskus živa ograda


HIBISKUS - Hibiscus syriacus


Ovaj cvetni grm sa uspravnim rastom grana može formirati ogradu i preko 3 metra visine. Brzo raste adaptira se na uslove i dobro podnosi orezivanje. Cvetovi široko zvonoliki, do 6 cm, beli, ružičasti, ljubičasti, sa tamnijim centrom, cveta od jula do septembra. Razmak sadnje pri formiranju ograde 40-60cm. Upadljiv i interesantan zbog mnoštva boja cvetova koji okite biljku.
Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima