Proleće ili jesen

Proleće ili jesen

Proleće ili jesen kao sezona radova, sadnje. Ovo je definitivno jedno od top 5 najčešće postavljenih pitanja- da li je sadnja ___ bolja u jesen ili u proleće? Hajde da malo pričamo na tu temu.

02.04.2021.

Jedno i drugo godišnje doba ima svoje dobre i loše strane. Tako je prolećna sezona bolja u smislu da nemate brigu od mraza ukoliko sadite mlade sadnice bilja koje mraz može oštetiti. A ono što nemate kod jesenje sezone je to da biljke posađene u proleće, na leto mogu vrlo lako da se osuše ukoliko ne postoji adekvatna nega (redovna zalivanja, sistem kap po kap, zalivni sistemi).

Izvor fotografije: Pinterest

Hajde da uzmemo primer formiranja žive ograde, koja se apsolutno može saditi i u jesen i u proleće.

Ukoliko je posađena na jesen, postavljen sistem za zalivanje, već na proleće ćete videti mlade izdanke i napredak biljke, a do leta ili jeseni već možete prvi put orezivati ogradu. Dakle, vrlo verovatno ćete biti jako iznenađeni kada posle hladne zime izađete u dvorište i vidite da je ograda već krenula.


Izvor fotografije: Pinterest

Ukoliko istu tu živu ogradu sadite na proleće, verovatno ćete celo leto zagledati da li raste, kako raste… U tom slučaju neće biti efekta iznenađenja, a biljka će skoro istom brzinom napredovati kao i ona posađena u jesen, jer odmah dolazi u adekvatne uslove (sunce, toplota, dobro zalivanje).

Kada je reč o sejanju biljaka, tu treba pratiti preporučeni periodi (obično proizvođač naznači period za sejanje) jer je za samo seme važno da prođe faze koje su mu potrebne za klijanje (tama, vlaga, svetlost…).

Napomenula bih još jednu bitnu stvar.

Izvor fotografije: Pinterest

Takođe, jedno od čestih pitanja bude konkretno za određene biljke da li je kasno za njenu sadnji i kada da se posada. Ovo važi za sve biljke koje kupite u saksiji- možete ih saditi u toku cele godine jer te biljke ne boluju tokom presađivanja, već im sadnja u veće saksije ili zemlju samo prija i stvara nove i lepše uslove.

Ograničen period sadnje važi za biljke koje kupujete u rasadnicima u busenu- te biljke se vade iz već idelanih uslova i premeštaju u nove, što kod biljke može izazvati stres. Njih je neophodno presađivati kada vegetacija miruje, od kasne jeseni do ranog proleća. U tom slučaju nema velikih opasnosti od bolovanja i biljka će se skoro sigurno primiti bez problema.

No, sve ove stvari i ‘pravila’ nisu važna ukoliko se i dalje niste pomerili sa 'mrtve' tačke za sređivanje vrta ili terase. Pravi korak ka tome je PRVI KORAK.

Koji je Vaš prvi korak?

Izvor fotografije: Isidora Rašić, mesto Holandija