Ne jedan od onih “10 najlakših trajnica iz semena”

Ne jedan od onih “10 najlakših trajnica iz semena”

Moja fascinacija uzgoja bilja iz semena je počela iz potrebe za biljkama koje nije bilo moguće kod nas kupiti. Puna entuzijazma, nekako sam došla do semena, i krenula sa setvom! Na moje razočarenje, klijavost ponekih je izostala. Iz grešaka se najbolje uči, pa sam tako i ja sela da naučim.

13.04.2021.

Prvo, što je možda najočiglednije, treba se zagledati u prirodu. Seme trajnica zimu obično provede napolju, i za neke je taj period kada se zemlja više puta smrzne i otopi, krucijalan. Seme u sebi ima ugrađen mehanizam mirovanja tokom zime i neće nići sve dok se idealni uslovi ne poklope. Naravno, bilo bi previše lako da je to samo tako jer onda je dovoljno da posejete npr. wintersowing metodom. Neke semenke vole toplo-hladno-toplo, neke vole samo hladno, druge samo toplo, neke vole vruću vodu, a nekima je potrebna cela godina smene toplog i hladnog da bi se probudile iz mirovanja...priznaćete da sada već zvuči komplikovano, i sama pomisao da svake 4 nedelje premeštate semenke iz frižidera na prozorsku dasku je rezervisana samo za ozbiljne i posvećene.


Na našu sreću, postoje trajnice koje nisu tako zahtevne, pa iz jednog paketića semena  se može uzgojiti  puno biljaka, a o uštedi da ne pričam. Jedna napomena, da se ne razočarate, od trajnica koje su hibridi nećete dobiti iste biljke ili uopšte ukoliko je seme sterilno.


Druga važna stvar na koju treba da obratite pažnju, bez obzira da li sejete trajnice ili jednogodišnje vrste, je da li semenu treba tama ili svetlo za nicanje. U prvom slučaju seme je potrebno prekriti zemljom, dubina zavisi od veličine semenke. Sitno seme je dovoljno tek prekriti, a krupnije barem 2x dublje posejati u odnosu na veličinu semenke. U slučaju kada je semenu potrebno svetlo za nicanje,   dovoljno je  dobro ga utisnuti na već navlaženu zemlju i obavezno paziti da se ne isuši. Tu pomaže ako imate plastične poklopce-propagator, koje treba povremeno ventilirati da uđe svež vazduh, ili ako ih nemate pomaže i mala ručna prskalica za vodu.


Moja preporuka je  da ne verujete slepo uvek uputstvima na kesici, već proverite na više mesta online.
 
Nakon toga ostaje samo da se strpite, to što svaki dan zagledate u saksijice ne znači da će brže da nikne. I još jedna napomena, većina trajnica ne cveta prve godine, te nije ni čudno što je lakše kupiti već uzgojenu stariju biljku prepunu cvetova, ali zadovoljstvo kada sami uspešno uzgojite neku retku ili nedostupnu je nešto što se ne može kupiti.
Najzad vam ostavljam spisak trajnica koju su lake za sejanje, za početak. 

Njima je potrebna samo toplota, pretpostavka je da sejete na proleće, a ako se pokaže da je neko seme ipak tvrdoglavo, onda je preporuka da ga stavite par nedelja u frižider pa vratite na toplo (znam, i nije baš neki savet!).
 
 • Hajdučka trava (ne prekrivati seme, cveta prve godine)

 • Noćurak (tek tek prekriti zemljom, cveta prve godine)

 • Penstemon  (tek tek prekriti zemljom, cveta prve godine)

 • Lupine (prekriti, cveta naredne godine)

 • Vlašac (prekriti)

 • Kandilica (tek tek prekriti, cveta naredne godine)

 • Veronicastrum (ne prekrivati, cveta iste godine)

 • Verbena bonariensis, hastata (prekriti, cveta iste godine)

 • Echinops ritro (prekriti, cveta naredne godine)

 • Karanfili, baštenski (prekriti )

 • Asteri -Symphyotrichum (ne prekrivati, cveta prve godine)

 • Gaura lindheimeri (ne prekrivati, cveta iste godine)

 • Geum (tanko prekriti, cveta naredne godine, možda iste ako rano posejete)

 • Gailardia (tek tek prekriti, cveta iste godine)

 • Koreopsis (ne prekrivati, cveta iste godine)

 • Verbascum (ne prekrivati, cveta iste godine)

 • Višegodišnji lan (ne prekrivati, cveta iste godine)Nadam se da sam vas ohrabrila da pokušate sa trajnicama iz semena, čak je i neuspeh prilika za učenje. Iako su jednogodišnje biljke mnogo lakše za uzgoj iz semena, trajnice će vas obradovati iz godine u godinu sve lepšim i većim biljkama a vi ćete znati da je sve počelo sa par semenki uz vašu pomoć. Za kraj nadam se da ste uživali i u fotografijama trajnica koje sam ja uzgojila baš iz semena.

….

Autor teksta: Maja Petrić, instagram: https://www.instagram.com/bashcha.majapetric/
blog: https://linktr.ee/bashcha.majapetric

Autorske fotografije: Maja Petrić