Surfinije ili viseće petunije pravi cvetni slapovi

Surfinije ili viseće petunije pravi cvetni slapovi

Surfinija biljka guste padajuće krošnje sa bezbroj krupnih zvonastih cvetova prosto pleni pažnju i nije slučajno što su jedne od najatraktivnijih cveća za terase i balkone. Sve o surfinijama na jednom mestu.

26.02.2022.

Ranije dosta gajene obične i viseće petunije su ustupile mesto ovoj vrsti koju su Japanci ukrštanjem stvorili,  zadržala je najbolje osobine svojih roditelja.

Ako je uporedimo i sa novijim selekcijama potunija, petonija, kaskada, surfinija ili sufinija ima najbolji prirast i najviše cveta od njih.

Cveta od proleća do kasne jeseni i ako se pridržava nekih osnovnih pravila biće vam zadovoljsvo gajiti je i gledati kako privlači pažnju svojim raskošnim izgledom.

Obratite pažnju na sledeće da ne budete među onim koji iz nepoznavanja i nemanja iskustva naprave početničku grešku.

Kada krenu topli dani i želja za uređenjem balkona i terasa sve ostale slične vrste biljki viseće petunije, petonije, potunije, kaskade su lepšeg izgleda i sa puno cveta. Na pijacam prosto izgledaju lepše i ulivaju više poverenja.

Surfinije još nemaju dovoljno lisne mase i cvetovi su vrlo retki ako ih uopšte i ima. Samo poznavaoci i oni koji imaju iskustva znaju da sve ostale biljke neće moći da se takmiče sa surfinijom i jedino ona može do jeseni bogato krasiti balkone i terase.

Izaberite rasad kod proverenog proizvođača, nije bitno ni da biljka ima cvet već da je dobro formiranog korena i zdrava.

Kada se presadi i krene njen intenzivan rast i cvet tada ste sigurni u pravi izbor. Znate onu priču o Pepeljugi kada je kao neugledna sluškinja postala prava lepotica i privukla pažnju caru. Surfinija me u odnosu na ostale slične vrste najviše podseća na ovu bajku.Osunčana terasa ili kakve uslove traži sulfinija ili viseća petunija( i ovako ih zovu)Idealno je ako ima dosta sunca ali nije ceo dan izložena, posebno ne u najačim popodnevnim satima. Voli natkrivene terase i bašte tako je neće kiša zapljuskivati lepiti i uništavati cvetove.

Ima listove koji su blago dlakavi i nije dobro ako voda često pada po njima. Zadržava se i može usloviti truljenje i bolesti. Tako da i zalivanje treba praktikovati sa što manje kvašenja listova i grana. Pisaću kasnije kako to posebno rešiti.


Kako kupiti i izabrati kvalitetnu biljkuPrilikom kupovine prolećno rasada surfinije najbitnije je da je biljka žbunasta, nema previše izduženih i retkih grana. Cvet nije presudno da postoji u toj fazi.

Bitno je da proveren proizvođač i da znamo kakve će biti kada procvetaju. Mi proizvođači uglavnom uklanjamo te prve cvetove da bi se biljka što bolje razgranala i da snaga ne ide u cvet.

Kada se koren dobro raširi i biljka ražbuna kasnije cvetanje će biti znatno bolje i cvetovi će smenjivati jedan drugi. Ovako kupljena i negovana surfinija kasnije će dati neuporedivo bolji izgled.

Proveren proizvođač je presudno bitan i zbog načina kako je biljka proizvedena.

Ako su uzimane reznice od prve selekcije kvalitetnih matičnih biljaka rezultat će biti vrhunski. Biljka će biti zdrava, dobrog prirasta, jakih i postojanih boja i mnoštva cvetova koji se stalno smenjuju.


Koja žardinjera ili saksija najviše odgovara surfinijama?Da bi koren biljke mogao da hrani veliku lisnu masu i mnoštvo cvetova mora imati prostora da se dobro razvije. Nekoliko centimetara dublja žardinjera ili saksija daće mnogo bolje rezultate. Ne samo u razvoju biljke već i u kasnijem održavanju.

Dubina posude je najvažnija. Tako će se biljka lakše održavati i biće mnogo bujnija.
Ako su sufinije ili viseće petunije posađene u plitke žardinjere tokom vrelih letnjih dana moraju se i dva puta dnevno zalivati.

Veća zapremina i dublja viseća saksija ili žardinjera daju mogućnosti da cveće ređe zalivamo i da mnogo ujednačenije raste. Pored lakšeg održavanja biljka je zdravija i ređe oboleva.

Koji supstrat ili zemlju za cveće koristiti prilikom sadnje balkonskog cveća posebno surfinija?Mi proizvođači smo probali sve mogućnosti i više decenijska praksa je pokazala da samo kvalitetni supstrati mogu dati prave rezultate. Relativno mala razlika u ceni između kvalitetnog i lošeg suptrata kasnije će se odraziti na izgled i održavanje.

Vaša pažnja i želja da vam cveće bude lepo ima najveću vrednost, nemojte dozvoliti da loše izabran supstrat i kvalitet sadnica pokvari izgled i zadovoljstvo lepe terase i balkona koji želite.

Sada postoje gotovi supstrati koji u sebi imaju sve potrebne sastojke i elemente koje biljkama trebaju.

Oni su vazdušasti i propusni a to surfinijama posebno odgovara.
Ove balkonske viseće cvetnice ne vole višak vode i zadržavanje u korenovom sistemu. To može prouzrokovati truljenje i izvor bolesti.


Kako i koliko biljaka surfinia sadini u balkonske žardinjere?Zbog gušćeg i bujnijeg rasta osnovno pravilo je da surfinije ne sadite gusto. Na onu klasičnu žardinjeru dužine 60 cm mi sadimo dve biljke.

Pomerimo od bočnih ivica po 10 cm. i tu sadimo biljke. Tako korenov sistem ima mesta da se pravilno širi i nije blizu ivica saksije i izložen toploti. Biljke nisu sabijene i imaju prostora za rast.

Tako razmaknute i posađene biljke imaju prostora da se šire i dobro formiraju krošnju. Ako primetite da mojedine bočne grane brže rastu možete im skratiti vrhove i tako uticati da se grane ravnomerno šire. Kasnije će to rezultirati boljim i ujednačenim cvetanjem i lepšim krajnjim izgledom biljke.

Ako sadite u viseće korpe ili saksije prečnika 25-35cm jedna biljka je dovoljna. 


Izbor boja surfinija i kako kombinovati prilikom sadnje?Kao što sam pisao i za ostale balkonsko cveće svaka posebna vrsta ima neke najupadljiviji i najpostojanije boje koje su osnovne i najviše gajene.

Kod surfinija to je svakako pink roze, crvena i bela boja.

Ove boje su najizdržljivije u gajenju, imaju postojane boje cveta koje ne blede i najviše cvetaju.

Svaka boja ima svoj karakterističan rast, izduženost grana, gustinu i količinu cveta. Iz tog razloga predlažem da sadite istu vrstu u jednu žardinjeru. Sprečiće te neujednačenost i žardinjera će izgledati kao da je posađena samo jedna biljka u nju.

Ako već kombinujete boje predlažem da svaka žardinjera bude jedna boja. I tu ne treba preterivati najviše dve boje surfinija ako želite da vam terasa bude upadljiva.

Pravilo kaže: “Što manje boja cveća terasa je upadljivija”.
Prihrana, zalivanje i nega surfinijaS obzirom na intenzivan rast i dosta cvetanja surfiniju a i ostale slične vrste: viseću petuniju, potuniju, kaskade.. morate redovno i često zalivati. Redovno i često je u letnjim danima minimum jednom dnevno. Ako je saksija plitka možda ćete morati ujutru i uveče da biljci date potrebnu vodu.

Izbegavajte prilikom zalivanja da preterano kvasite listove biljke. Pokušajte da vodu sipate direktno u supstrat. Pokvašeni listovi mogu biti uzrok češćim bolestima.

I jedna mala tajna koju mi proizvođači posebno koristimo kod ovih vrsta balkonskih cvetnica je redovna prihrana uz svako zalivanje.

Onu količinu prihrane koju bi iskoristili za nedeljno zalivanje podelite i biljka svakodnevno dobije hranu koja je ujednačeno pomaže da raste i cveta. Tako nema oscilacija u cvetanju, biljka je u boljoj kondiciji i mnogo otpornija na bolesti.

Uvek vodite računa da supstrat ne bude previše natopljen vodom tj. da nemate tacnu ispod saksije koja će zadržavati vodu i tako uticati da koren počne da truli. Tacna može da postoji da bi se saksija iscedila ali ne da stalno u njoj bude vode.

Surfinije su baš osetljive na mnogo vlage tako da kišne godine posebno ako biljke nisu natkrivene mogu umanjiti lepotu, cvet i kopletan izgled.

Uklanjanje precvetalih cvetova i zakidanje ili pinciranje vrhova grana spada u negovanje biljke. Čim vidite da je cvet počeo da vene rukom ga otkinete i tako sprečite da se lepi po listovima i stvara mogućnost bolestima. To će dodatno uticati da biljka pre formira nove pupoljke i da stalno bude okićena cvetom.

Pinciranje podrazumeva skraćivanje vrhova grana. Primetićete da na biljkama pojedine grane brže rastu i izgledaju “štrkljavo”. Njima osečete ili noktom otkinete nekoliko centimetara samog vrha i tako podstičete bočno grananje i ujednačen rast biljke.

Čitao sam na internetu da savetuju da se ne sme rezati niti skidati listovi zbog mogućih bolesti. Siguran sam da autori ili prepisivači tih tekstova nikada nisu imali surfinije na svojoj terasi.

Svi mi koji ih gajimo znamo koliko često se moraju skidati precvetali cvetovi i skraćivati izužene grane i upravo to ih čini mnogo izdržljivijim i zdravijim.Bolesti i zaštita surfinijaSiva plesan ili Botritis

Česta bolest ne samo surfinija već i muškatli, fuksija, sun patiensa. Uzročnik je gljivica Botrytis cinerea uglavnom se javlja tamo gde biljke nisu proizvedene od matičnih biljaka već su proizvedene iz reznica starijih biljaka. Može se pojaviti u bilo kom dobu razvoja ali obično kod starijih biljaka. Manifestuje se na listovima, granama i cvetovima.

Kod surfinija primetite na laticama cveta male belkaste pege. Stariji cvetovi su posebno osetljivi i njih treba uklanjati. Na listovima se pojavljuju žuto-smeđe pege i list deluje kao izbušen.

Razvoju bolesti pogoduje suviše visoka vlaga, zato se najčešće pojavi ako su kišna leta ili biljka zalivana preko lista.

Zaštita od botritisa sastoji se od izbegavanja preguste sadnje, uklanjanja precvetalih cvetova i zalivanja u jutarnjim satima. Bitno je da biljka u noć ne uđe previše natopljena i vlažna. Zaštitni preparat Switch.

Pepelnica

Bolest se prepoznaje po belo-pepljastoj skrami, nalik pepelu na licu i naličju listova.
Zaraženi listovi žute i suše se. Uzročnik je Sphaerotheca fusca. U početku se zaraza javlja na listovima s kojih se širi na stabljiku, mlade grane i cvetove.

Visoka vlaga pogoduje razvoju pepelnice. Preventiva može biti uklanjanje listova koji imaju
gore navedeni izgled. Mogu se prskati sa fungicidima.

Surfinija prodaja i cenaPrilikom izbora važno je kupiti sadnice koje su proizvedene od matičnih kvalitetnih biljaka. To je preduslov da biljke budu bujne, cvetne i otporne na bolesti. Tri osnovne boje su najkvalitetnije i tu napravite izbor koji vam odgovara.

Birajte guste a ne "štrkljave" biljke. Nije važna dužina grana već jak koren i kompaktan rast. Biljka će brzo krenuti sa  intenzivnim rastom kada se presadi u veću žardinjeru ili saksiju.

 
Pogledajte i poručite na kućnu adresu.


Dragan R. Sajić