Ruže - ne samo da su lepe na oko, već su i korisne za zdravlje i raspoloženje. Ruže mogu da oplemene naš životni prostor, ali i da nam pomognu da izrazimo naše emocije.
Međutim, da bismo uživali u njihovim prednostima, moramo da znamo kako da ih pravilno uzgajamo, orezujemo, zalivamo i štitimo.Nega ruža

Zalivanje ruža

Zalivanje ruža je veoma važan deo nege ovog prelepog cveća. Ruže vole da imaju konstantno vlažno, ali ne i natopljeno zemljište. Zato je potrebno da se zalivaju redovno i umereno, u zavisnosti od klime, vrste i godišnjeg doba.

Generalno, ruže treba zalivati jednom do dva puta nedeljno, osiguravajući da se zemlja oko korena dobro natopi. Međutim, važno je izbegavati prekomerno zalivanje jer to može dovesti do truljenja korena.

Najbolje vreme za zalivanje ruža je rano ujutro ili kasno popodne kako bi se smanjilo isparavanje vode.

Prihrana ruža

Prihrana ruža je još jedan važan aspekt njihove nege. Ruže zahtevaju hranljive materije za zdrav rast i cvetanje.

Preporučuje se upotreba specijalizovanog đubriva za ruže koje sadrži neophodne makro i mikroelemente. Prihrana se obično vrši u proleće, pre početka intenzivnog rasta, a zatim ponovo tokom leta kako bi se podržalo cvetanje.

Međutim, treba izbegavati prekomernu prihranu jer to može dovesti do oštećenja biljaka.


Orezivanje ruža


Jesenje orezivanje ruža je postupak koji se obavlja kako bi se pripremile ruže za zimu i osigurao njihov zdrav rast u narednoj sezoni.

Ovaj postupak obično uključuje uklanjanje svih bolesnih ili oštećenih grana, kao i skraćivanje visokih grana kako bi se smanjila mogućnost oštećenja od vetra tokom zime.

Takođe, uklanjaju se svi iscvetali cvetovi i bokori se malo prorede kako bi se omogućila cirkulacija vazduha. Možete orezivati iznad račvanja. Sledeće godine, na mestu reza će se pojaviti novo račvanje i žbun će biti jači.

Uvek koristite oštre alate za orezivanje kako biste napravili čiste rezove i smanjili rizik od bolesti. Nakon orezivanja, preporučljivo je primeniti fungicid kako bi se sprečile bolesti.
Zimska zaštita ruža

Zimska zaštita ruža je važan korak u očuvanju zdravlja i lepote ovog prekrasnog cveća. Ruže su osetljive na niske temperature, mraz, sneg i zimsko sunce, koji mogu uzrokovati oštećenja i smrzavanje biljaka. Zato je potrebno poduzeti neke mere kako bi se ruže zaštitile od nepovoljnih vremenskih uslova.

Jedna od najboljih metoda zaštite ruža je korištenje agril vreća. Agril vreće su posebne tkanine koje propuštaju zrak i svetlost, ali zadržavaju toplinu i vlagu. One se mogu staviti preko ruža, tako da pokriju celu biljku ili samo krošnju, zavisno o vrsti ruže.

Agril vreće štite ruže od mraza, suvog zraka, jakog vetra i naglih promena temperature. Također, one sprečavaju prerano pupanje i cvetanje ruža pod uticajem zimskog sunca.

Agril vreće se mogu koristiti za sve vrste ruža, uključujući žbunaste, penjačice i stablašice. Međutim, prije nego što se stave agril vreće, potrebno je orezati ruže i ukloniti sve suve i bolesne delove. Agril vreće se stavljaju kada temperatura padne ispod 10°C i skidaju se kada temperatura poraste iznad 15°C.

Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima