Хортикултура има дугу традицију још од времена Персије. Радује настанак хортикултурних библиотека (специјализованих за очување и прикупљање специјализоване литературе).

Циљ им је да књиге из области ботанике и екологије буду доступне истраживачима на ове теме, научницима и обичним грађанима који желе да читају и траже У питању су високо креативни библиотечки програми који укључују попуаризацију стручне литературе, дигиталне хербаријуме и укључивање образовних установа у реализацију библиотечких програма.

Зато је Министарство културе Република Северна Македоније позвало ,на највишем нивоу, оснивача хортикултурних библиотека у региону Мирка С. Марковића из Србије, да реализује пројекат "Хортикултурне библиотеке - развојна мрежа хортикултурних библиотекара у РСМ".

На за ту прилику организованом скупу свих директора библиотека у С. Македоније, министар културе, Бисера Костадиновска-Стојчевска, назначила је да је нуклеус пројекта у Националној установи Универзитетска библиотека "Св. Климент Охридски" у Битољу јер овај град је град у непосредној близини Националног парка „Пелистер“.


То има велики потенцијал за развој нових хортикултурних садржаја у библиотечкој делатности. „Од великог значаја посвећеност битољске библиотеке да развија овај нови концепт библиотеке, да кроз разноврсне радионице и пројекте везане за хортикултуру ову институцију стави у службу грађана и одржи лепши животни амбијент “, рекла је такође министарка културе.Позвала је све библиотеке у земљи на заједничко деловање - успостављање хортикултурне мреже док је Мирко С. Марковић одржао кратак семинар о могућностима и новим иновативним методама развоја хорти и дао примере македонских библиотека
(градске библиотеке Скопје, Битола, Радовиш…) које већ раде програме са хортикултурним садржајима,

--
Мирко Марковић, самостални консултант
Библиотекар саветник за посебне пројекте
www.biblioteke.org.rs


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima