Osim što je neophodna biljka za dodavanje mirisa u baštu, lavanda je cenjena zbog svojih terapeutskih i kulinarskih svojstava.
Takođe je jedna od najboljih biljaka za oprašivače, posebno pčele i leptire, a takođe je i jedna od najboljih biljaka za odbijanje komaraca i muva .

Znanje kako da ispravno orežete lavandu će ove biljke veličanstvenog mirisa održati u dobrom stanju narednih godina a takođe će obezbediti da njihova struktura ostane uredna i gusta.

U koje doba godine treba orezati lavandu?Idealno je kada bi svoje lavande sekli dva puta u toku godine. Objasniću šta je suština a vi ćete uskladiti sa svojim uslovima i mogućnostima.


U toku avgusta, nakon precvetavalja treba skratiti grane za jednu trećinu. Odrezati cvetove i šišanjem napraviti željeni oblik žbuna, da bude kao lopta. Tako pripremljena biljka spremno će dočekati zimu i neće imati oštećenja.

Sprečiće lomljenje krošnje tokom zime i što je najvažnije ni jaki mrazevi ne mogu uništiti biljku, neće izmrznuti. Zapravo na njoj su ostali oni već odrvenili delovi i njima mraz ne može ništa

Za orezivanje većih grmova lavande najbolje je da koristite makaze kao za živu ogradu. Tako će oblik izgledati loptast i uredan. Manjim makazama režete pojedinačne grade koje štrče ili drvenaste delove koje želite da podmladite.

Zbog tih odrvenilih delova postoji i jako je važno prolećno orezivanje.

To mnogi ne znaju ili preskoče i tada njihove lavande postanu štrkljave, drvenaste i nekako ružne. Nemaju više lep loptasti izgled i vidimo one pocrnele grane koje su zapravo postale tvrda stabla.

Кako orezati lavandu koja je drvenastaU tom drugom orezivanju koje bi nazvao podmlađivanje, mi sečemo svaku granu toliko nisko da ostavljamo samo jedan živ bočni pupoljak.
Sečemo taj odrvenili deo sve iznad najniže bočne grančice koja je živa. Dovoljno je da ima par novih listića i mi znamo da će tu krenuti nove grane.

Te nove grane će biti mlade i one će tek naredne godine odrveniti.

Takvim pravilinim orezivanjem vaše lavande mogu izgledati izuzetno lepo i narednih 10-20 godina. To u praksi retko vidim baš zbog nestručnog orezivanja ili onoga što se i meni dešava.

Ako nekoliko godina ne režemo lavandu odrvenili deo se sve više “penje” odnosno postaje viši i biljka postaje štrkljava i bez forme.

Ako tada pokušamo da osečemo odrveneli deo vidimo da su novi pupoljci  visoko i rez ispod će verovatno uništiti biljku. Neće moći da izbaci nove mlade grančice na tom drvenastom delu.

Zbog previše obaveza ili loše postavljenih prioriteta u proleće preskočim da orežem lavandu. Кrene brzo toplo vreme koje izmami nove lepe izdanke koje mi bude žao da orežem.

Кao i u mnogo drugih poslova postoji nešto što je lakše ali nije uvek najbolje. Možete u avgustu orezati lavandu kao da je proleće.

Znači skratiti sve grane iznad najnižih pupoljaka. Ona će do zime početi svoj rast. Ako imamo sreće da ne bude ekstremno jaka zima neće doći do izmrzavanja tih mladih grana i na proleće će biljka krenuti u svoj intenzivni rast.

Ako želite lavande u svom vrtu ili na terasi ili su vam lavande već odrvenile i želite da podmladite, poručite ovde i dobite na kućnu adresu.Na slici su polja lavande u selu Tamjanica. Radili smo uređenje prostora galerije Pigmalion koja se tu nalazi. 


Želim vam puno mirisnih dana uz vaše lavande i ovakvim načinom orezivanja one će uvek zadržati lep izgled. 

 

Autor teksta:
Dragan R. Sajić 

Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima