Radoznao komšiluk ili želja da imamo privatnost u sopstvenom dvorištu obično bude pokretač u želji da sadimo živu ogradu. Ako nismo svesni i drugih prednosti možemo rešiti da zidamo zid ili stavljamo neke druge pomoćne zaklone i parapete.

To se učini kao dovoljno rešenje, ali tek kada imate priliku da osetite sve prednosti prirode u svom okruženju onda je odluka potpuno jasna. Ništa ne može zameniti žive biljke koje su oko nas.

Svedoci smo sve toplijih ili bolje reći vrelijih dana kada sunce gotovo prži.

Napolju jedina klima koja funkcioniše jesu upravo biljke.


One spuštaju temperaturu od 5C do čitavih 20C čak i više u gustim zasadima. Setite se kako je kada leti uđete u gustu šumu. Vrućina prestaje.

U našim dvorištima nemamo možda prostora za gustu šumu ali imamo mesta za živu ogradu koja je kao jedna vrsta toplotne barijere. Ona će vidno uticati na mikro klimu oko nas. To će biti prirodni ventilator ili kalolifer koji je stalno uključen a ne troši struju.

Stop prašini i prljavštini

Ovo je tek vrednost koju dobijamo. Mnogo njih mi je posvedočilo da tek kada su posadili živu ogradu primetili su koliko manje prašine imaju u kući i dvorištu. Ređe čiste i manje je ima.

Obično imamo neki prilazni put ili pored našeg dvorišta prolazi saobraćajnica.

Živa ograda je kao suđer koji upija svu tu prašinu, izduvne gasove i prljavštinu.

To se najbolje primećuje kada pogledamo u biljke koje čine barijeru i vidimo da su skoro skroz promenile boju tokom leta kada je prašina izraženija. Bele se.

Posle kiše kao oprane zavese ponovo sjaje i ulepšavaju prostor a mi ništa ne radimo.

Neću da pomislite da uopšte ne treba ništa raditi kada imate živu ogradu, ali neću ni da pomislite da to nije moguće. Uz minimalne napore svako može imati lepu živu ogradu.

Ovo su greške koje vas u tome sprečavaju

Najvažnije je izabrati pravu biljku koja odgovara vašim konkretnim mikro uslovima i potrebama. Iz iskustva znam da kada sagledamo sve konkretne aspekte i potrebe dođemo do jedne ili dve vrste biljaka koje će dati najbolji rezultat.

Kada uzmemo u obzir da postoje desetine ili stotine vrsta biljaka za živu ogradu,  onda je jasno koliko nestručan ili slučajan izbor biljke može sprečiti da dođemo do pravog rešenja za svoje potrebe.

Često se vodimo izgledom neke žive ograde koju smo videli i lepo izgleda a ne znamo da ona u našim uslovima neće odgovarati.

Koliko ima sunca u toku dana, da li je zemljište glinovito ili propusno, da li se zadržava voda posle kiše, ima li u blizini drveća i kojeg, ima li podzemnih cevi, objekata u blizini… Da li je vikendica ili kuća gde stalno živimo, koja je nadmorska visina, koji vetar duva, ima li životinja…

Ovo je samo deo pitanja čiji odgovori će uticati na izbor najbolje vrste za konkretno vaše uslove.
A što je važan taj pravilan izbor biljaka za živu ogradu?Zato što ćemo uz najmanje uložene energije, najbrže i najdugotrajnije dobiti sve benefite koje sam naveo u prvom delu teksta. Još najznačajniju vrednost sam ostavio za sam kraj.

Što se tiče načina sanje, održavanja, orezivanja, zaštite nemojte se ni jednog trenutka plašiti
i dozvoliti da vas to pokoleba ili uspori u realizaciji. O svemu tome sam pisao i uvek pišem i snimam tako da ćete odgovore uvek moći da nađete.

Sve su to “trice i kučine” ako se uzme u obzir vrednost koju dobijate. Ili volim da kažem: “Nije bitno koliko je nešto teško već koliko je vredno”.

I pre najvećeg benefita i pomoći koju ćemo pružiti svima koji to žele evo i najveće vrednosti koju dobijate sadnjom žive ograde.

Uredićete i ulepšaćete vaš životni ili radni prostor. To će nesvesno uticati i na ljude oko vas da i oni uređuju svoje okruženje. Tako se dobar primer umnožava i mi svi zajedno dobijamo lepše mesto, grad, državu. Postajemo hortikulturni.

Kliknite na ovaj link i dobićete naš upitnik koji će nam pomoći da za vaš konkretan slučaj damo najbolji predlog žive ograde.

Pogledajte i video upravo o značaju izbora prave žive ograde.


Autor: Dragan R. Sajić
Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima