U ovom članku ću vam korak po korak objasniti kako presađivati biljke na pravilan način koji obezbeđuje gotovo 100% uspeha.

Najbitnija stvar kod presađivanja biljaka - oštar ašov

Prvi i najvažniji korak je alat koji koristite. Ašov mora biti izuzetno oštar. Zašto? Tupi ašov ne seče korenske žile, već ih gnječi i kida. Ovo oštećenje remeti sposobnost biljke da upija vodu i hranu, što direktno vodi ka sušenju. 



Kako pravilno naoštriti ašov?

1. Koristite turpiju za metal
- ovo je malo teži, ali najbolji način.
2. Oštrite samo sa jedne strane - sa zadnje strane sečiva (poleđine).



3. Dugim, laganim potezima - idite od kraja sečiva ka sredini.
4. Proverite rukom da li je sečivo oštro po celoj dužini.

Ako ne možete da ručno oštrite, možete koristiti brusilicu, ali budite oprezni. Brzo prođite preko sečiva da se metal ne bi pregrejao i "raskalio".



Vađenje biljke sa očuvanjem busena - korak po korak

Korak 1: Priprema biljke

Ako biljka ima razgranatu krošnju (kao što je kod četinara ili žbunja), vežite joj grane. Koristite meke, rastegljive trake ili kanap, da grane skupite ka sredini. Ovo će vam omogućiti da jasno vidite korenov vrat i lako pristupite zemlji oko njega.



Korak 2: Gaženje i obeležavanje

Nagazite zemlju oko biljke. Ovo je iznenađujuće važno - sabijte zemlju da busen ostane kompaktan i ne raspadne se prilikom vađenja. Zatim, ašovom lagano uradite plitki rez u krug oko biljke da obeležite obim busena.

Korak 3: Tehnika sečenja - "levo-desno"

Ovo je srž celog procesa. Kada zabijate ašov u zemlju, stavljajte ga pod uglom od 45 stepeni, a ne vertikalno.



1. 
Zabodite oštar ašov do kraja.
2.
Da biste ga izvukli, mrdajte dršku "levo-desno", a ne "napred-nazad".
3.
Kretanje "levo-desno" seče preostale žile korena. Kretanje "napred-nazad" stvara pritisak koji rastresa busen i čini da se zemlja raspada.
4. 
Nastavite u krug, stavljajući ašov neposredno pored prehodnog reza, sve dok ne opkolite celu biljku.



Korak 4: Izvlačenje biljke


Kad osetite da je busen slobodan, nikako nemojte vući biljku za stablo ili grane. Pažljivo, obema rukama podignite busen. Rukujte njime kao malim detetom - biljka je sada najranjivija.



Kako presaditi biljku - korak po korak

Korak 1: Priprema nove "kuće"

Bilo da presađujete u saksiju ili na novo mesto u bašti, rupa ili saksija treba da bude 5-10cm šira od busena.

Korak 2: Kvalitetan supstrat je polovina posla

Pripremite mešavinu za presađivanje. Ja koristim kombinaciju belog i crnog treseta sa dodatkom osmokota koji služi kao dugotrajna prihrana.
Na dno saksije ili rupe stavite sloj ovog supstrata pre nego što spustite busen.



Korak 3: Postavljanje i zalivanje

Stavite biljku u sredinu i prostor oko busena popunite supstratom. Dobro ga sabijte rukama da se uklone vazdušni džepovi. Zatim, polako zalivajte u krug. Voda će pomoći da se supstrat dodatno sleže i uspostavi kontakt sa busenom. Nakon prvog zalivanja, verovatno ćete morati da dodate još malo supstrata.

Kada je najbolje vreme za presađivanje biljaka?

Najbolje vreme za presađivanje je period mirovanja biljke - od jeseni do ranog proleća. U ovom periodu biljka ne ulaže energiju u izrastanje listova i cvetova, pa se lakše fokusira na razvoj novih žila korena.

Važna napomena: Biljke koje su već bile u saksiji i presađujete ih u zemlju se mnogo lakše adaptiraju ("ne boluju") i mogu se uspešno saditi čak i leti. Razlog je što im je korenski sistem već očuvan u busenu. 



Uživajte u procesu

Rad u bašti nije samo fizička aktivnost. To je način da se opustite, smanjite stres i povežete sa prirodom. Mnogi ljudi primećuju koliko vreme provedeno među biljkama pozitivno utiče na njihovo raspoloženje.
Sada kada znate kako, ne oklevajte. Iskoristite ovo idealno vreme i podarite svojim biljkama novi život. Vaša posvećenost i trud biće nagrađeni bujnim rastom.

Srećno presađivanje! 

Dragan R. Sajić

*NOVO* Knjiga Cvetni pozdrav u elektronskom formatu, na latinici, po promotivnoj ceni



 


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima