Primena kamena u hortikulturi se podrazumeva i nema prostora ni dvorišta gde se to ne dopunjuje. Novi trendovi sada, više nego ikad, prave tu sinergiju. Oblutak i biljke ne samo da su dekorativni nego imaju i mnogo praktičniju funkciju. Urbani dizajn, urednost prostora i lako održavanje su ovu spojivost biljaka i ukrasnog kamena oblutka posebno zbližili. Kada se koristi kamen oblutak, a kada malč u dekorisanju?

To su dva potpuno drugačija stila i efekta. Oblutak, posebno u beloj boji, pored naglašavanja prostora odaje osećaj čistoće i urednosti. Uglavnom se koristi za manje površine, pored ulaza, staza za žardinjere, saksije. Površine gde se on postavlja moraju imati postavljen agrotekstil ispod da spreči prljanje oblutka.

Malč je dobro rešenje ako su površine koje se žele pokriti veće, uglavnom između biljaka da se speči nicanje korova i zadržavanje vlage. Ako vas ineresuje više informacija o malču pročitajte na stranici Malč-sve što ste hteli da znate 


Ove dve pokrivke se mogu i kombinovati. To se posebno koristi u mešavini kontrastnih boja. Crveni malč - beli oblutak ili neka druga opcija po želji. Takvo kombinovanje zavisi od okruženja, materijala, biljaka i naravno lične želje i mašte. Igrajte se. Kao deca smo to radili na pesku.

Kako se postavlja željena pokrivka?Najprostiji način je da se oblutak postavlja na željenoj površini bez ikakve prostirke i graničnika. To se uglavnom može raditi ako se uređuju prostori gde postoji čvrsta podloga ili u saksijama i žardinjerama. Takvi prostori uglavnom se ne prljaju usled kiše ili drugih faktora, pa to neće usloviti da se mermerni oblutak isprlja. Ako se koristi malč, on se i na slobodnim i zelenim površinama može prostirati preko zemlje, bez potrebe za nekom prostirkom. Naravno to je najlakša varijanta, ali nije i najtrajnija i bolja. Na površinama gde je više travnjaka i zelenila, potrebno je kao podlogu postaviti agrotekstil, odnosno podupirač koji će sprečavati korov i neće dozvoliti da se ukrasna pokrivka prlja i meša sa travom i zemljom.

Ako je potreba da oblutak ili malč bude graničnik sa travom ili ispod vrtnih biljaka, onda je najbolje postaviti graničnik i agrotekstil.

Agrotekstil


Agrotekstil je podloga koja sprečava da dođe do mešanja pokrivke sa zemljom. Ne dozvoljava da blato dođe do oblutka usled kiša i zaprlja ga. Propušta vodu, suzbija korov i krtice. Čitav prostor čini urednim i čistim. Kvalitetan agrotekstil je postojan i čvrst, te dugo godina prestavlja odličnu zaštitu.

Lako se prostire i smanjuje potreban sloj oblutka ili malča koji se preko njega postavlja. Može se ukrajati pored već posađenih biljki ili postaviti agrotekstil, pa onda prosecati otvore gde se sade biljke. Prosecanje se vrši unakrsno, podignu se ivice i biljka posadi. Nakon toga se krajevi vrate i pokrivka stavlja preko. Bilo koji način da se koristi, važno je da agrotekstil dobro pokrije zemlju i sve delove oko biljke. To će sprečiti nicanje korova ispod podloge, što mu i jeste jedna od glavnih uloga.

Prilikom nabavke agrotekstila treba obratiti pažnju i na kvalitet. One koje imaju veću gustinu i čvrstoću (gramažu) su kvalitetnije i postojanije. Postoje u više širina 1, 2, 4 i 5 metara. Ove šire rolne se uglavnom koriste u rasadničarstvu, a metarska širina se najviše traži za dvorišna uređenja.

Fabrička pakovanja agrotekstila su u velikim rolnama po 100 metara, a ovde možete poručiti agrotekstil
 i po kvadratnom metru.  Dostava je na kućnu adresu kuriskom službom.
Graničnik za travu

Kada i za šta se koristi, koje vrste postoje i kako se postavlja?


Sama reč mu kaže da ima ulogu da podeli-razgraniči dve površine. Kada se postavlja neka pokrivka, bilo oblutak ili malč koga ima u raznim bojama, mora se sprečiti da se one mešaju i tako izgledaju neuredno i ružno. Ako razgraničavamo travnjak od neke pokrivke, mora se napraviti jasna linija razgraničenja da bi se lakše kosilo i održavalo. Mora se srečiti da oblutak ili malč upada u travnjak.
Kvalitetan graničnik za travnjak
je napravljen od tvrde plastike koja se može urezivanjem oblikovati po željenom pravcu. Ima odlik slova L i donja površina se pričvršćuje za podlogu, a bočna strana pravi granicu između pokrivki i travnjaka. Pravi uglovi, vijugave forme, polulukovi ili krugovi su oblici koji se lako formiraju ovim graničnicima i daju trajnu i sigurnu funkciju.
Za podlogu se prčvršćuju plastičnim ekserima koji pored toga što drže graničnik, fiksiraju agrotekstil podlogu i tako prave funkcionalnom čitavu površinu. Tako učvršćen agrotekstil i graničnik sprečavaju podizanje usled vetrova, igranja kućnih ljubimaca ili nekog drugog fizičkog oštećenja. Lako se montira i svako može napraviti zanimljiv detalj u svom prostoru koristeći ove kvalitetne i postojane graničnike.


Vijugavi graničnik za travu  je u rolni koja je dužine 9 metara, obično zelene boje i on je od lakše i savitljive plastike. Njegova širina je 15 cm i jedan deo se urovljava u zemlju ili podlogu, a po želji ostaje da viri deo koji se popunjava pokrivkom. Uglavnom se koristi za mekane podloge, rundele, cvetnjacke i obode travnjaka, i tamo gde nije potrebno postavljanje agrotekstila.

Četinari, ruže, ukrasno bilje, perene i cveće - kako se kombinuju i sade ako se postavlja agrotekstil sa oblutkom ili malčem preko?

Osnovna funkcija postavljanja agrotekstila preko neke dekorativne podloge je da biljkama koje se tu nalaze omogući dobre uslove da rastu i da se lako održavaju. Agrotekstil će sprečiti nicanje korova, sačuvati vlagu i sprečiti oblutak ili malč da se prlja i meša sa zemljom.


Prilikom izbora biljaka obratite pažnju na sledeće꞉Razmak sadnje treba da bude veći i biljka od biljke na razmaku od 50-100 cm ako su u pitanju patuljasti četinari i niže ukrasno bilje. Tako ćete ostaviti prostora da se biljka lepo formira i dođe do izražaja i podloga ispod i oko nje. Prostor jednostavno treba da “diše”. To je stil koji će zahtevati orezivanje i oblikovanje biljaka i da svaka vrsta za sebe bude primetna. Ako se sade niže i ukrasne trajnice-perene, onda nekoliko biljaka posađenih u grupu neka predstavlja celinu. Oku je primetnija veća grupa iste biljke nego da se razne sitne vrste posade pojedinačno jer tada izgledaju neuredno.

Izbor biljaka je lična stvar i svačiji ukus je poseban. Generalno treba napraviti izbor biljaka koje će tokom cele godine “pričati priču”. Važno je da se od proleća, leta, jeseni i zime smenjuju dešavanja i da uvek neka biljka ulazi u svoju najlepšu fazu i privlači izgledom. To se postiže kombinacijom četinara, ukrasnog šiblja, perena, ruža, ukrasnih trava…izbor je stvarno veliki.

Konsultujte se sa proizvođačima i rasadničarima oko uslova koje zahtevaju biljke koje vam se sviđaju. Ako je teren osunčan, onda i izbor biljaka treba da odgovara uslovima. Ne bi trebalo saditi u jednoj celini biljke različitih potreba i načina oržavanja. Moraju imati približno iste uslove održavanja i zalivanja.

Zalivanje biljaka u celinama gde je postavljen agrotekstil, oblutak ili malč


Ne smete se osloniti na kišu i prirodno zalivanje. Ako imate veće površine i više biljaka, morate predvideti način kontrolisanog zalivanja. Postavljanje creva kap po kap je najlakša i najpovoljnija varijanta i štedi vodu. Crevo kap po kap položite po agrotekstilu i slobodno ga savijate po obliku prostora. Nije neophodno da prođe pored svake biljke. Biljke će kapilarno dobiti vodu u delu korena i to će uticati da se korenov sistem bolje širi.
Najbolje je koristiti kvalitetno čvrsto crevo kap po kap .  Ono je pouzdano i neće se zapušiti i kada preko njega bude sipan malč ili oblutak.

Zalivanje je neophodno ako su u pitanju žive ograde ili biljke u gušćoj sadnji. Leta su sve toplija i ako nema zalivanja, sporo će napredovati i verovatno početi da se suše. Pročitajte tekst zašto se suše tuja  . Ako ne postoji automatski zalivni sistem za ostali deo dvorišta i tu prikačen sistem kap po kap, može se rešiti sopstvenom automatikom.
Postoji ovaj uređaj koji se lako montira na česmu i priključi na crevo kap po kap i može se kontrolisati mobilnim telefonom i puštati i kada niste na mestu gde su biljke. 

To je posebno pogodno za vikendice i objekte koji su udaljeni. Biljke će znatno brže rasti i napredovati i nećete morati nikoga da obavezujete da vam ih zaliva.

Želimo vam mnogo uspeha u gajenju! Ako imate nedoumicu koje biljke odgovaraju vašem prostoru i uslovima, možete nas kontaktirati. Naše znanje i iskustvo delimo u cilju uređenja i hotikulture. Zalažemo se da svako može urediti svoj prostor jer ćemo tako živeti u lepšem okruženju i raspoloženju. To svakako zavisi samo od nas.

Cvetni pozdrav!Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima