Hortenzija

Hortenzija

Hortenzija (Hidrangea), višegodišnja biljka aristokratsko upadljivih, krupnih i lepih cvetova koji tokom leta prosto dominiraju prostorom i plene pažnju. Zahvaljujući svojoj otpornosti i dekorativnosti, veoma su tražene i popularne.

07.06.2020.


Hortenzije potiču iz Amerike, a sada su zastupljene i prisutne u čitavom svetu.  S pravom ih nazivaju letnje lepotice. I kao pojedinačni grmovi privlače pažnju, a ukoliko se grupišu ili posade u nizu, deluju izuzetno dekorativno i privlačno.
Biljka čija popularnost ne prestaje. Naše bake su “iza kuće” gde je hlad, uvek imale ovu letnju lepoticu.
Evropski parkovi se ne mogu zamisliti bez nje, a hortenzija je jedna od zaštitnih znakova Wimbledon turnira. Pročitajte ovde ceo tekst.  
Njena atraktivnost tek dolazi do izražaja i sve više se koristi kao rezani cvet. Maštovita i vredna ekipa dizajnera okupljenih u PROCVAT često je koriste u svojim aranžmanima.
Buketi i aranžmani od hortenzija biće sve popularniji. Na vreme posadite ovu biljku. Odlično podnosi sadnju u saksijama i žardinjerama, tako da je svako može posedovati.


Koje je pravo mesto za sadnju hortenzije

Većina hortenzija vole vlažna, bogata, ali ocedita zemljišta. Jutarnje sunce i hladovina tokom jakih letnjih vrućina odlično će odgovarati biljci, a ona će nam uzvratiti mnoštvom cvetova.
Kada sadite biljke, velikodušno dodajte veće količine komposta ili treseta. Tokom leta obilnije zalivajte kako biste pospešili bujni rast i krupnije cvetove. Dodajte malč da biste zadržali vlagu u tlu i dopunili hranljive materije.
Najbolja prihrana specijalno za hortenzije je svakako osmokot. Ako dodate jednu za mlađe, a dve supene kašike za starije biljke, osmokot đubrivo će narednih 6 meseci ujednačeno hraniti biljku, imaćete krupnije listove i veće cvetove. Postoji osmokot specijalno namenjen hortenzijama 


Hortenzija


Hortenzija u saksiji ili žardinjeri

Prostori na terasama i balkonima gde nema mnogo sunca prosto mogu da “ožive” sa nekoliko saksija hortenzija. Dobro podnosi ograničen prostor i uz dobru negu biće puno cveta. Izaberite dublju saksiju, minimum 30 cm. Mora imati drenažni sloj i način da se voda cedi iz saksije. Supstrat krupnije granulacije i osmokot kao obavezna prihrana.

Tokom letnjih vrućina uredno zalivajte.

Dobro podnosi orezivanje, tako da se može formirati gusta i ravnomerna krošnja. Orezivanje je bolje u rano proleće kada prestane opasnost od jakih mrazeva. S obzirom da je koren u saksiji izloženiji promrzavanju, povedite računa da tokom zime saksije budu na zaštićenijim mestima. Ne na udaru vetra ili betonskim stazama.

Posebno obratite pažnju ako saksija sa hortenzijama stoji ispod streha ili prostora gde ne kisne. Tada biljku povremeno morate orošavati da ne dehidrira. Nije dovoljno samo zalivanje zemlje, već orošavanje čitave biljke.

Ako ispod sakije postoji podmetač nije dobro da u njemu stalno bude vode. Dopustite da se supstrat dobro iscedi i da ne bude suviše vlažan. To može prouzrokovati crne fleke po obodima lista i slabiji rast i cvet biljke. Ako su listovi bledi, takođe može biti uzrok previše vlage.

Hortenzije u vrtu

Izaberite prostor u vrtu koji nije previše osunčan i tu posadite hortenzije. Hortezija je jako zahvalna i lako održavana biljka. U proleće je okopajte i dodajte  specijalan osmokot za hortezije  Tokom leta biljku zalivajte sa većom količinom vode ali u većim razmacima. Kada je natopite sa 20-30 litara vode narednih 10-15 dana se ne mora zalivati. 

Nakon precvetavanja možete orezati cvetove i tako biljka bolje formira naredne cvetne grane.


Postojanost boja hortenzija

U zavisnosti od vrste hortenzija postoje one kod kojih je boja postojana i uvek ista bez obzira na vrstu i keselost zemljišta gde je posađena. Uvek će cvetati istom bojom i neće biti promene niti mi možemo na to uticati. I kod krupno cvetnih hortenzija koje su poznate po osobini da menjaju boju cveta u zavisnosti od kiselosti zemljišta, postoje boje koje su postojanije. Crvena boja ovih hortenzija je postojana i nije promenljiva. Nju ćete poznati i po crvenkastom obodu koji je primetan na mladim listovima.

Kako hortenziji promeniti boju cveta ?

Boja cveta hortenzije zavisi od vrste zemljišta gde su posađene. Mnogi su primetili da se boja cveta menja i roze hortenzija dobija plavu boju ili obrnuto. Evo praktičnog načina kako da to uradite.

Ako su vaše hortenzije roze (zato što je zemlja alkalna), a želite da budu plave, potrebno je učiniti zemljište kiselijim. To možete postići dodavanjem borovih iglica, komposta, malča ili jednostavno taloga od kafe koji pomaže da zemlja postane kisela tokom vremena. Imajte na umu da je promena pH zemljišta postepen proces i neće rezultirati tamnoplavim cvetovima preko noći. 

Da biste promenili cvetove od plave u roze, potrebno je zemljište učiniti baznim. Način da se ovo uradi je da dodate vrtnog ili pogašenog kreča ili otpatke od limuna u zemljište.

Kada će mlada hortezija prvi put procvetati?

Ovo pitanje muči sve one koji kupuju biljku i sa iščekivanjem gledaju kada će se pojaviti prvi cvet. Sve zavisi od načina proizvodnje. Ako je hortezija proizvedena reznicom, cvetanje se očekuje već prve godine.

U slučaju da su mlade bijke proizvedene iz semena, cvetanje može da sačeka i nekoliko godina.Prilikom kupovine možete se raspitati kod rasadničara kako je proizvedena biljka i znaćete kada da očekujete prepoznatljive i lepe cvetove.

Sve više nam stižu hortenzije iz uvoza i one su u punom cvetu i odličnoj kondiciji. Gajene su u posebnim i kontrolisanim uslovima i uglavnom se desi da brzo precvetaju i izgube dotadašnji izgled.

Nemojte ih zaboraviti i misliti da su propale, presadite ih i nastavite da ih gajite, iduće godine će opet biti lepe. Možda ne tako “savršene” kao kada smo ih kupili, ali to je cena šminke.
Veća je vrednost kada se malo angažujemo oko njih, tada će nam biti draže i lepše.

Kako se orezuje hortenzija?

Biljka će početi sa cvetanjem početkom i sredinom leta. Orezujte precvetale cvetove, ovo će pospešiti više cvetanja. Ako želite krupnije cvetove, možete odseći nekoliko grana. Ako su grmovi postali preveliki ili tokom zime oštećeni ili polomljeni od snega, mogu se na proleće nisko orezati. Tokom vegetacije možete ukloniti bilo koji oštećeni, bolesni ili nepotrebni deo biljke.

U proleće kada prestane opasnost od jakih mrazeva, orežete biljku i ujednačite grane. Središnje grane budu nešto više, a ka obodima se smanjuje visina. U zavisnosti od protekle godine i zime, orezivanje može biti radikalnije ili vrlo malo.

Ako su tokom zime grane oštećene i izlomljene, onda više skratite. Mogu se orezati na desetak centimetara od zemlje.
Obično vrhovi svih grana promrznu, tako da se svakako moraju skraćivati. Ako zakasnite sa orezivanjem i krenu mladi listovi, tada samo odstranite vrhove koji su suvi.


Ako vam hortenzija ne cveta?

Najčešći uzrok su zimska oštećenja, ili je prolećni mraz oštetio pupoljke. Ako su zime blaže i krene formiranje pupoljaka, neki zakasneli prolećni mraz može oštetiti sve formirane cvetove. Biljka će se obnoviti, ali može biti manje ili da uopšte ne cveta. Previše senke i loši uslovi zemljišta, gde se zadržava voda, takođe mogu rezultirati da izostane cvetanje. Ako je biljka proizvedena iz semena, a ne iz reznice, događa se da kasnije cveta, nakon 2 do 3 godine.

Insekti i bolesti Hortezija

Hortenzija nije preterano podložna bolestima, mogu se pojaviti uglavnom lisne vaši, crveni pauk i još nekoliko insekata. Obratite pažnju na mlade nove listove koji tek niču i tu se bolest i insekti najpre ukažu. Ako primetite mrave, to je znak da je lisna vaš napala biljku. Od sredstava možete koristiti Tonus ili Konfidor. Svetla ili žuta boja lista često deluje kao bolest, ali pre može biti posledica previše vlage i slabije oceditosti terena.

Sve promene i nedostaci na biljci se najpre uoče na njnim velikim listovima. Posmatrajte mlade nove izdanke i tako na vreme uočite nedostatke.

Da li ste znali? Postoji preko 1200 vrsta Hortenzija. Evo nekoliko najznačajnijih i najlepših vrsta꞉


Krupnocvetna Hortenzija


Krupnocvetna hortenzija (Hidrangea macrophilla) je svakako najlepša i najtraženija vrsta. Hortenzija velikih listova
Ima i krupne okrugle i upadljive cvetove u nijansama plave, bele, roze, ljubičaste i ponekad crvene boje. Crvena boja ove hortenzije je najpostojanija i ona ne menja boju u zavisnosti od kiselosti zemljišta. Kod nas najviše gajena vrsta je ona čiji krupni cvetovi mogu imati nijanse od svetloroze do tamnoplave boje. Nemojte se začuditi ako je žbun hortenzije koji je prošle godine cvetao roze ove procveta potpuno plav.Planinska hortenzija (Hidrangea serrate) slična je prethodnoj, ali je cvet nešto sitniji i nije toliko upadljiv, s obzirom da su vise spoljašnje latice rascvetane. Ima ih u više nijansi i boja.Latasta hortenzija (Hidrangea paniculata) izduženih oblika cveta krupnih latica po čemu je i dobila ime. Cvetovi se menjaju u bojama od svetlozelene, bele, roze do crvene. Listovi su uži i ne toliko upadljivi.


Hrastolika hortenzija (Hidrangea kuercifolia) je poznata po svojim velikim, narezanim zelenim listovima koji podsećaju na list hrasta, odatle i ime. Upadljivi listovi su posebno u jesen izraženi. Cveta početkom leta malo ranije od ostalih i cvet je uglavnom bele boje ili svetlijih nijansi roze i crvene boje.


Puzava hortenzija (Hidrangea petiolaris) samo joj ime kaže da se može puzati po zidovima, ogradama i pergolama. Cveta tokom leta. Voli dobro drenirano zemljiđte i ne previše osunčano. Kontrolisano raste i orezivanjem se može jako lepo formirati i oblikovati. Zbog velike lisne mase dobra je kada treba zatvoriti i pokriti stare zidove i neugledne površine. Ova hortenzija pravi cvetove na starim granama, tako ako je radikalno iorežete možete ostati bez cveta te godine.

• Bela Hortenzija ( Hidrangea arborescens 'Annabelle') je široko razgranatog žbuna na čijim vrhovima cveta krupan i upadljivo beli cvet. Boja cveta je postojana i ne zavisi mnogo od kiselosti zemljišta. Sadi se u grupama ili kao bordure pored travnjaka i većih površina. Mnoštvo belih cvetova tokom leta pravi impresivnu sliku.• Grubolišćena hidrangeja ( Hidrangea aspera) ima manje i izdužene grube listove koji vise podsećaju na viburnumP
ogledajte video prilog kako hortenzijama obojiti cvet