1. Za šta služi taj malč?

Pored vrlo dekorativnog izgleda, malč sprečava nicanje korova, čuva vlagu u zemljištu, štiti koren biljke od izmrzavanja, sprečava isparenje, a svojim kasnijim razlaganjem hrani biljke. Dekorativni momenat je u početku najprimetniji. Različite boje malča (crveni, plavi, zeleni, žuti, narandzasti, crni, braon, šareni i prirodni) u svakoj kombinaciji mogu izgledati posebno atraktivno. Prilikom sadnje biljaka u prvom momentu malč može napraviti najprimetniju promenu i dekor. Sprečavanje nicanja korova je vrlo bitan i kasnije naznačajniji razlog postavljanja malča. Ne morate stalno čupkati korov oko cveća i prljati ruke. Da bi sve izgledalo uredno i čisto, površine se pokriju malčom.

2. Šta je malč i od čega se pravi?

To je potpuno prirodni materijal koji se dobija seckanjem i bojenjem drveta. U prirodi i šumama to je uobičajeni proces koji se sam dešava i pomaže u rastu i zaštiti. U urbanim sredinama mi pomažemo biljkama i cveću i štitimo biljke malčiranjem. To je stručni izraz koji označava posipanje malča i zaštitu zemljišta oko biljaka.
Nije štetan. To je seckano drvo koje može biti u prirodnoj neupadljivoj boji ili u različitim, posebno dekorativnim bojama koje ističu prostor. Boji se specijalnim vodootpornim bojama i postojane su više godina. Potpuno bezbedan i za domaće životinje.


3. Od koje vrste drveta je malč najbolji?

Najpostojaniji i najkvalitetniji je malč od borovine. Bor je četinar koji ima najbolja svojstva i pokazao se najpostojanijim. Može se praviti i od druge vrste drveta, ali to utiče na kvalitet. Uvek proverite pre kupovine od koje vrste drveta je napravljen. Razlika može biti drastična. Borov je postojan nekoliko godina, a od topole se razloži duplo brže. Nemojte da vas prevari prirodna boja malča, ona se svakako nudi od borovine zbog prepoznatljivosti kore. Ako kupujete bojeni malč, tu se raspitajte koja vrsta drveta se koristi. Kada je iseckan i obojen, ne možete lako zaključiti koja vrsta drveta je u pitanju.

 


4. Da li uzeti bojeni ili prirodni malč?

Sve zavisi gde ga postavljamo i kakav efekat želimo da ostvarimo. Bojeni malč odaje poseban utisak i urbane bašte, saksije i žardinjere mnogo atraktivnije izgledaju sa malčom u boji. Boja može napraviti veći efekat nego biljke, posebno odmah nakon sadnje. Ako posebno treba naglasiti i istaknuti prostor žardinjere ili saksije, obojeni malč će to najbolje učiniti. U modernim prostorima malč u više boja može dati primetan izgled. Deluje futuristički i jake kontrastne boje čine prostor posebno atraktivnim i naglašenim. To je malč pomešan od 8 boja i kod nas se tek pojavio u prodaji.
Gde su prirodni uslovi, ruralne bašte i trim staze, obična prirodna boja se bolje uklapa u ambijent. Sve je stvar ukusa. Mogu se napraviti i šarene figure različite boje malča.


5. Koliko debeo sloj malča se prostire?

Debljina sloja zavisi od namene i potrebe. Ako postoji malč folija, onda sloj može da bude tanji, samo da pokrije prostirku. Nicanje korova ispod agrotekstila nije moguće i tada malč služi samo kao dekor i pokrivka. Kada se radi malčiranje, sloj preko 5 cm je dobar i sprečavaće nicanje korova. Praktično jedan džak od 50 l zapremine pokriva 1-1,5 m2. Naravno deblji sloj od oko 10 cm daje trajniju i bolju zaštitu. Jednom postavljen tanji sloj malča može se narednih godina dopunjavati i dodavati, tako da je i boja jača i zaštita bolja.


6. Da li se ispod malča postavlja neka podloga?

Sve zavisi od namene i konkretnuh uslova gde se malč postavlja. Ako su to velike površine gde ima više biljaka i teže je urezivanje i prostirka agrotekstila, onda se malč prostire bez podloge. Malč folija će duže sprečiti nicanje korova i to je njena osnovna prednost. Tamo gde je veće rastojanje između biljaka i gde korov ima mesta da se brže razvija, podloga će dobro doći. S druge strane, tamo gde je postavljena malč folija ili agrotekstil koji je i jači i postojaniji, potreban je manji sloj malča.
Ako teren nije ocedit i voda stoji u zoni gde su biljke, malč folija ili agrotekstil će još više sprečiti isparenje i preterana vlaga može “udaviti” biljku. Pored staza i gde su uske zelene površine malo deblji sloj malča će biti dovoljan i nema potrebe usecati i postavljati podlogu za malč.


7. Sitniji ili krupniji malč je bolji?

Najbolje je kada ima i jednog i drugog pomešano, evo zbog čega. Kada se prostre po željenoj površini, sitna granulacija padne niže, a krupniji komadi ostanu na vrhu. Oni sitniji bolje pokriju površinu i sprečavaju pronicanje korova. Gornja krupnija granulacija vizuelno lepše izgleda. Naravno, ništa ručno ne odvajate, već sipate malč iz džaka na površinu i lagano rasprostrete po površini. Sitni deo sam propadne niže. Nakon kiša i zalivanja to se dodatno sabije i odlično zaštiti površinu. Sprečeno je nicanje korova, čuvanje vlage, a gornja površina izgleda dekorativno i lepo.8. Koliko je postojan i da li boja bledi?

Kvalitet i postojanost boje zavisi naravno od proizvođača i vrste boje koju koristi. Cena boje značajno utiče na ukupnu cenu malča i pojedini proizvođači se opredele na one jeftinije koje će pre izbledeti. Kvalitetnije boje su postojane i nekoliko godina mogu biti dekorativne i upadljive. Prve godine boja je najprimetnija i najizraženija. Boje su na vodenoj bazi i nisu štetne za ljude ili životinje. U proizvodnji posle nanošenja kada se dobro osuši i drvo upije boju, ona se ne ispira i kiša je ne može oprati.


9. Kada koristiti malč, a kada kamen oblutak?

Kamen oblutak je je takođe moguća opcija za pokrivanje prostora oko biljaka. Ispod njega se obavezno mora postaviti prostirka, i to kvalitetniji agrotekstil zbog težine i oštećivanja. Obično se prostori pored staza, betona ili drugih tvrdih podloga mogu pokriti oblutkom, posebno ako bela boja čini dobar efekat. Oblutak je dobra pokrivka i za prostore gde nema biljaka, a postoji potreba za dekorisanjem. Kanali za vodu, pored česmi, ivice staza, gazišta… Ako planirate da od njega pravite stazu, pročitajte koje još vrste postoje kao izbor.
Malč ima prednosti na većim površinama i tamo gde se želi bojom istaći kontrast. Takođe, malč ima prednost zbog cene, manje težine i lakšeg načina postavljanja.


10. Gde se može kupiti ili poručiti?

Malč je sada vrlo popularan i može se kupiti u mnogim radnjama. Čak i radnje mešovite robe počinju sa prodajom. Na šta obratiti pažnju? Od koje vrste drveta se pravi i kolika su pakovanja. Uvek je najbolje kupiti od proizvođača koji je proveren i koji koristi kvalitetne farbe. Ako naručujete preko interneta, uvek se raspitajte za cenu dostave. Najniža ponuđena cena ne znači da je dobra kupovina, naprotiv. Malč je kabasta roba i često je bolje poručiti sa isporukom ako ta cena nije previsoka. Postoje i pakovanja od 20 litara, što je odlično za dekorisanje saksija i manjih površina. Mi preporučujemo na GARDEN.RS

 Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima