Medonosne biljke i drveće-spas za gladne pčele

Medonosne biljke i drveće-spas za gladne pčele

Medonosne biljke su sve one biljke koje pčele upotrebljavaju za pravljenje meda. Već dugo vremena se priča o ugroženosti pčela i o njihovom značaju za sav živi svet na našoj planeti. Čak i ako nemate pčele možete da doprinesete njihovom očuvanju tako što ćete saditi biljke koje pčele vole. Razlozi zbog kojih su pčele sve ugroženije i zašto umiru u sve većem broju su mnogobrojni. Sve češća upotreba pesticida pri gajenju svih poljoprivrednih kultura, sve manji broj šuma i širenje gradova, smanjenje livada i poljskog cveća. Nekada ne tako davno pčela nije morala da ide daleko od svog pčelinjeg društva jer je cveća i medonosnog bilja bilo svuda. Danas pčela mora da prelazi velike razdaljine da bi došla do cveta. Zašto pitate se? Populacija stanovništva na planeti je porasla dosta u poslednjih par decenija pa samim tim i potreba za većim količinama hrane i prostorom. Tamo gde su nekada bile livade sada su polja kukuruza,pšenice ili stambene zgrade. Sa tim u vezi spremili smo spisak nekoliko biljaka i drveća koje možete da posadite u svoj vrt i time nahranite pčele.

02.10.2020.

Kraljica medonosnih biljaka je svakako budleja – ili kako je u narodu zovemo „letnji jorgovan“
Budleje imaju prelepo cveće i predstavljaju ukrasni, listopadni, cvetni žbun.

                                  

Lavanda – prelepe boje i još lepšeg mirisa, omamiće svaku pčelicu u blizini.

                                  

Jorgovan – njegov miris je divan ne samo za pčele, već i za nas, i predstavlja prvu hranu za pčele jer cveta odmah na proleće.
Lonicera nitida ima snažan, razgranat koren. Zimzelen, cvetovi su sitni i mirisni.
Cvetna lovor visnja ova vrsta ima prelepe bele cvetove koji cvetaju u maju i junu. Pčele ih jako vole i od nje se može praviti živa ograda.
Plava magla Caryopteris medonosna biljka koja cveta u avgustu i septembru i time obezbedjuje pčelama jednu od poslednjih paša za dugu i hladnu zimu.
Viburnum rhytiphyllum zimzelena biljka koja dobro podnosi gradske uslove i senku. Može se saditi pojedinačno ili u grupama. Specifična zato što dobro upija buku i zvuk.
Pored toga što je pčele obožavaju odlična je zvučna barijera.
Katalpa drvo krupnih listova i gustog rasta. U junu ovo drvo se okiti belim cvetovima i pored prelepog hlada u vašem dvorištu biće i raj za pčele.
Albicija – želite mediteranski izgled koji će vas podsećati na dane provedene na moru? Ovo je savršena biljka za vas, a pored toga ima i cvetove pune
nektara za kojima je pčele “trčati”.

                                         

Pitomi kesten- lišćar sa prelepom razgranatom krošnjom koji može živeti i do 500 godina. Odlično medonosno drvo koje se može saditi u redu, a i pojedinačno.
Verovatno mislite da ako živite u gradu da nema potrebe da mislite o pčelama? Sve popularnije urbano pčelarstvo propagira postavljanje košnica na krovove zgrada kao jedan od načina da se suzbije odumiranje pčela, a kako su istraživanja pokazala njima se čak i svidja vise u gradu. U Beogradu već postoji nekoliko košnica na zgradama na Vračaru i kako smo saznali med sa Vračara je odličan.

                                         

Ono što je takodje zanimljivo jeste da postoji dosta košnica na obroncima grada, a pčela može da preleti udaljenost i do osam kilometara.

Tako da ako posadite neku biljku koju pčele vole na vaš balkon ili prozor neka pčela će sigurno stići do njega.

                                         

Bilo da imate dvorište, terasu ili pak prozor sigurno postoji neko mesto u vašem okruženju gde možete posaditi nešto
od biljaka koje su od velikog značaja za naše male prijatelje. Ipak pored meda koji nam je itekako značajan oni nama pružaju mnogo više-
omogućavaju nam život oprašujući biljke. Svaki put kada pojedete neko voće ili povrće setite se da je ono u vašim rukama zahvaljući pčelama. Cvetni pozdrav!