Uređenje dvorišta i kuće -  dekorativni prirodnim kamen - kvalitet koji traje

Uređenje dvorišta i kuće - dekorativni prirodnim kamen - kvalitet koji traje

Retki ljudi koji danas mogu da se pohvale posedovanjem sopstvenog dvorišta i bašte trude se da ugode sebi raznovrsnim cvetnim detaljima koji će im pomoći da sa uživanjem u miru provedu svoje slobodno vreme u bašti ili vrtu. Često kada se bašta uređuje osim cveća dodaju se i razni materijali koji se koriste u svrhu uređenja bašte i vrta. Ne zaobilazni faktor koji svakoj bašti daje posebnu lepotu i draž jesu i razni oblici prirodnog dekorativnog kamena koji svojim jedinstvenim i prirodnim izgledom daju posebnu draž svakom dvorištu.

11.10.2020.


Lomljeni prirodni kamen za staze
Lomljeni prirodni kamen idealno je rešenje za popločavanje dvorišta, vrtova I staza. Idealan je material za korišćenje u eksterijeru, raznih oblika I veličina uklapa se uz svaki detalj vašeg baštenskog prostora. Prirodni kamen se može kombinovati u raznim debljinama u zavisnosti koji je pogodan vašoj svrsi I nameni. Debljine 1,5 – 2cm koristi se za popločavanje dvorišta I staza oko kuće ili pešačkih staza u dvorištu parku ili javnoj površini, dok se debljina 2,5 -3cm koristi za popločavanje dvorišta I staza kojim prolazi saobraćaj (automobili, kamioni…). Kamen za staze može biti različitih dimenzija oblika ali I boja tako da se savršeno uklapa uz svaki detalj vašeg dvorišta. Dekorativni kamen je nezaobilazno idejno rešenje većine arhitekata, pejzažnih arhitekata, feng shui stručnjaka jer postojanje prirodnog kamena u Vašem okruženju ima široko značenje I veliki uticaj u načinu Vašeg života. Kada govorimo o kamenu za staze ne možemo a ne osvrnuti se na cenu koja je u poređenju sa ostalim materijalima (beton, behaton ploče, asfalt) te namene daleko povoljniji a po kvalitetu jedan od vodećih materijala. Ko ima tu sreću da u svom prostoru ima tu komotnost da sebi priušti fontanu ili bazen, prirodni kamen je savršeno rešenje za oblaganje ivica.

Ako ste pak ljubitelj ravnih glatkih površina pravougaonog oblika sečenih po određenim dmenzijama onda je sečeni prirodni kamen pravo rešenje za Vas. Ravne, glatke, ravnomerno sečene oblike kamena obrađuju se tesanjem, krajcovanjem u zavisnosti od namene. Sečeni kamen se savršeno uklapa za stepeništa, obode oko bazena, ograda, staza I popločavanja dvorišta.
Dekorativni kamen za zidove i fasade


Želite da obložite spoljašnju ili unutrašnju površinu zida kamenom ali ne znate da li je to pravo rešenje za Vas? Prirodni kamen osim prelepog estetskog rešenja nudi niz funkcionalnih rešenja koje će vas odmah uputiti do najbliže prodavnice prirodnog kamena.
Ako ste shvatili da je prirodni kamen najbolje rešenje za oblaganje vaše spoljašnje fasade, jer je trajno, elegantno prelepo rešenje koje je ujedno I toplotni isolator jednak fasadnoj izolaciji više nemate nijedan razlog da se dvoumite. Sve više ste svedoci da je prirodni kamen neizostavni spoljašnji dekor kod modernih stambenih zgrada, pametnih kuća, ograda, fasada…
Koji kamen se koristi za oblaganje fasada
Sečeni prirodni kamen ili dekorativni kamen štanglice kako ih u narodu nazivamo savršeno se uklapaju uz sve fasadne materijale. Više vrsta različitog izgleda I dizajna idealno su idejno rešenje za sve. Dekorativni kamen seče se po standardima na širinu od 3 I 5cm različitih dužina debljina oko 1.5-2cm. U ponudi imamo preko 15 vrsta dekorativnog kamena

 

Ograde

Čest material u korišćenju izrade dvorišnih ograda jeste prirodni kamen, kako dekorativni kamen za oblaganje spoljnih fasadnih ograda tako I zidani klesani kamen. Najčešći izbor za zidanje ograde kamenom je granitni cinklop dok se za oblaganje koriste razne vrste dekorativnog kamena, sečenog I lomljenog kamena. Prilikom odabira kamena savetujemo vam da razmišljate na dugooročnije staze I birate tamnije I šire modele kako bi se kamen brže ugradio I bio lakši za održavanje.
Cokle I temelji od prirodnog kamena
Cokla ili sokla kako se negde zove predstavlja podnožje kuće koji se izgledom I sastavom odvaja od ostaka fasade kuće. Coklu možete obložiti raznim materijalima koji su ujedno I termoizolatori jer cokla ima odbranbrenu funkciju od vlage. Ako govorimo o coklama od prirodnog kamena za to se mogu koristiti razni oblici rezanog kamena, lomljenog nepravilnog kamena, sečenih rustičnih komada, sečeni granit, cinklop I razni drugi.
Ukrasni  kamen


Ma koliko je dvorište I bašta bitan prostor svakom čoveku jer tu provodite dosta svog slobodnog vremena, ipak poseban aspekat daje se unutrašnjem prostoru,I dizajnu enterijera, Dnevni boravak I spavaća soba je mesto gde najviše provodite vašeg slobodnog vremena I zato je važno da uživate u svakom kvadratu vašeg ambijenta. Oblaganje unutrašnjih zidova dekorativnim kamenom može vašem domu dati posebnu notu, lepote, kreativnosti I uživanja. Zidovi su važan segment u uređenju doma a oblaganje zidova prirodnim kamenom, odaje harizmu, stvara energiju I osećaj luksuza nadmoći I predstavlja spoj tradicionalne I moderne elegancije. Budite obazrivi prilikom odabira kamena za dekoraciju jer isti kamen potpuno različiti izgleda u svakom enterijeru, zbog toga I jeste njegova posebnost I lepota. Osim lepote dobićete I termoizolacionog prijatelja u svom domu jer prirodni kamen sjajno apsorbuje toplotnu energiju jer zimi greje a leti hladi prostor u kome se nlalazi.
Unutrašnji zidovi – oblaganje unutrašnjih zidova kamenom može vrlo lepo izgledati u vašem domu. Poslednjih godina oblaganje unutrašnjih zidova dekorativnim prirodnim kamenom pravi je hit u uređenju enterijera kuća I stanova. Prirodni dekorativni sečeni kamen u narodu poznatiji kao štanglice od kamena sve češći su dekorativni detalj u domovima širom Srbije I inostranstva. Prirodni kamen Srbija je nadaleko poznata po različitim vrstama prelepog prirodnog kamena. Ljiški prirodni kamen, Struganički prirodni kamen I Studenički prirodni kamen nadaleko su poznati po svom jedinstvenom izgledu I vrhunskom kvalitetu. U ponudi imamo preko 20 vrsta kamena koji su pogodni kako za spoljašnje tako I za unutrašnju dekoraciju I oblaganje zidova. Štanglice od kamena su potpuno autentične različite dužine, debljine su sečene na 3cm I 5 cm dok im se debljina kreće u prpseku oko 1.5-2cm. Dekorativni prirodni kamen je odličan izolator zimi greje, leti hladi, tako da ako se odlučite da obložite dnevnu ili spavaću sobu kamenom dobićete odličnog toplotnog izolatora u svom domu. Izborom prirodnog kamena u svom ambijentu prosto I jednostavno rečeno nepogrešiv je izbor.
Prirodni kamen cena

Kada govorimo o ovoj temi besmisleno je da ne govorimo koliko sve to košta I da li je kamen isplativo rešenje. Prirodni kamen se kupuje po metru kvadratnom I uvek je bitno uzeti bar 10% više od stvarne površine koja se oblaže kamenom. Cene kamena obično variraju od načina sečenja I vrste kamena ali ono što vam možemo reći da se cene lomljenog prirodnog kamena za staze kreće od 5-1e m2 dok je za dekorativni kamen za unutrašnje I spoljašnje oblaganje zidova potrebno izdvojiti od 10 – 20e za kvadrat. Sečeni kamen po meri kreće se od 20 – 35e m2. Kompletnije cene prirodnog kamena možete pogledati na sajtu www.prirodnikamenljig.rs