Prihrana tuja u jesen

Prihrana tuja u jesen

Prilikom odabira biljaka i rastinja koje ce krasiti vaš vrt, ako se ipak odlučite za tuje treba da znate da one traže mnogo više pažnje nego što se misli. One fasciniraju svojom lepotom ali se za tu lepotu moramo i potruditi. Već smo pomenuli kako se gradovi sve više šire i šire i samim tim se smanjuju zelene površine pa biljke poput raznih vrsta tuja mogu doći kao rešenje za ovaj rastući problem. Najčešće vrste tuja kod nas su smaragdna tuja, stubasta tuja dok su manje zastupljene elvudi plavi i istočna tuja.

04.11.2020.

Prilikom sadnje treba obratiti na klimu ali i na kvalitet zemljišta.Takodje je važno da zemljište bude ocedito i da ne zadrzava puno vode što može biti loše za biljku jer zadržavanje vode može da uguši koren i samim tim i biljku. Sa druge strane tuja takodje ne voli suvu klimu pa često sadnja u predelima sa visokim temperaturama može biti uzaludna.

Ako zagrnete grane biljke u jesen možete videti žute četinje unutar biljke ali to ne bi trebalo da vas brine. Rukavicama slobodno skinite suve četine jer na ovaj način biljka menja svoje krzno i priprema se za nove izdanke. Ovo je posve jedan normalan proces kod biljke i ne bi trebalo preterano da vas brine. Tokom zime u predelima sa nižim temperaturama svaka tuja poprimi bronzanu boju.

Ako pak u jesen primetite da se vaša tuja ipak suši verovatno joj je potrebna voda pogotovo ako ste imali suvo i toplo leto.
 
Često ljudi pogreše prilikom zalivanja i pomisle da tuje zalivaju kao i sve drugo rastinje u dvoristu. Ako vam je tuja u zemlji njen koren je otisao verovatno dublje nego što mislite, potrebno je oko 30 litara vode za jednu tuju visine 2 metra. Vodu bi trebalo da dodajete postepeno da bi voda stigla do tih dubljih delova u zemlji i time obezbedite uspešno zalivanje. 

Najbolja prihrana koju možete obezbediti vašim tujama jeste naravno stajsko djubrivo ali njega je danas sve teže naći pa moramo pribegavati drugim opcijama. Prihrana kojoj mi pribegavamo je Osmokot. Osmocote je nakvalitetnije i nabolje svetsko đubrivo. Rastapa se u zavisnosti od temperature i vlage i biljkama u pravom trenutku daje hranu. Šest meseci ujednačeno oslobađa hranljive materije. Ovo je odlično rešenje ako nemate puno vremena da se bavite svojim biljkama jer je to nešto što ćete obaviti jednom u šest meseci.

Sa druge strane takodje možete prihranjivati svoje tuje preko lisi preko lista. Kao i skoro svaku drugu biljku i tuje je potrebno orezivati da bi smo je "motivisali" za rast jer na svakom mestu gde ste odsekli jednu četinu mogu nići i nekoliko novih pupoljaka.
Tako da ako su vam se tuje proredile možda trebate uzeti u obzir da joj je potrebno šišanje.O tujama i svim ostalim biljkama redovno pričamo na našem YouTube kanalu CVETNI POZDRAV, gde svake nedelje imamo novu temu.