Pored nege biljaka i travnjaka, lepog nameštaja i detalja, obično se većina odluči za jednostavne načine osvetljenja poput solarnih lampica ili jednostavnih Edison sijalica, ali ovaj novi trend vaše vrtove podiže na jedan poseban nivo.


Ovim načinom osvetljenja postiže se efekat da “kada ste unutar kuće možete videti baštu, a ne samo crnu rupu” pejzažni arhitekta Ive Haugeland

Najbolji načini postižu se slojevitim šemama osvetljenja, najjedostavnije rečeno- osvetljenje u tri nivoa.
Počnite od visokih fenjera ili osvetljenja koje vuče poglede ka nebu. Srednji nivo osvetljenja postiže se kroz osvetljenje biljaka, skulptura i prenosivih fenjera. Jako su popularni i efektni lusteri za spoljne potrebe (na pergolama ili balkonima) Treći nivo, nisko osvetljenje- staze, osvetljenja ispod trotoara I ispod mesta za sedenje (klupa, fotelja…).
Efekat osvetljenja treba da bude suptilan, nikako oštar.
Solarnim lampama i fenjerima može se donekle postići ovaj efekat, mada su oni suviše tamni I blagi, pa se preporučuju led osvetljenja za pun efekat.
Svetla ispod razgranatih stabala daju zaista fenomenalne efekte (niže forme, sa širokom krošnjom), jer  svetlo formira senke- prava umetnost. Takođe i snopovi svetla kod staza i fasada stvara nove dimenzije i teksture.


Pejzažne arhitekte i dizajneri navode i česte greške koje se mogu videti, a to su veoma često, tj. blizu postavljeno osvetljenje. Ovako postavljene svetiljke daju izgled piste, što je za prirodu dosta veštački izgled.
Preporučuju su suptilnija svetla, prirodnih nijansi (toplija svetla), prigušena. Još jedan od posebnih efekata su osvetljenja koja se postepeno pale kako se spušta mrak ili osvetljenja koja možete kontrolisati, tj. podešavati njihovu jačinu.


Za početak, polako, bez preterivanja, lako ćete dodati ukoliko fali izvor svetlosti. “Jednom kada izvadite uređaj iz pakovanja i postavite u zemlju postaje teže vratiti” Mr. Richardson.

Izvor teksta: https://www.wsj.com/


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima