Svedoci smo sve viših letnjih temperatura i klimatskih promena i ne smemo se oslanjati na kišu kao način zalivanja biljaka.

Ako pričamo o tujama koje su svakako najviše izložene sušenju ima i razlog za to. Njihov korenov sistem je relativno mali. Rasprostire se uglavnom od 0,5 do 1 metar dubine.

To je dovoljno duboko da ga kiša tokom leta ne može natopiti a opet suviše plitko da biljka može vlagu crpiti iz dubljeg i vlažnijeg sloja zemljišta. Kako onda to rešiti?

Svakako je najkvalitetnije, najpovoljnije i najlakše postaviti crevo za navodnjavanje kap po kap.

I pored toga što ima tri naj u ovom rešenju nisam doživeo više protivljenja i izbegavanja za ovo jedino pravo rešenje.

1. Najkvalitetnije, jedino tako vlaga može doći u dublje slojeve zemlje
2. Najpovoljnije, troši se oko 7x manje vode od zalivanja običnim crevom
3. Najlakše, nema kopanja ni zahtevnih instalacija


Mnogi misle da je to nešto specijalno da oni to ne mogu ili ne umeju uraditi, da je skupo, komplikovano… i ko zna šta još im se vrzma po glavi.

Evo u nekoliko rečenica ceo postupak objašnjenNavodnjavanje kap po kap - uradi samAko želite da uradite sami navodnjavanje kap po kap, ovo je postupak

Koracima izmerite koliko je dugačak deo gde su vam posađene biljke.

Kupite toliko creva kao po kap. Birajte kvalitetno crevo od 16 milimetara sa ugrađenim kapljačima na 33cm koji istu količinu vode propuštaju na prvoj i poslednoj kapaljci. Mi crevo za navodnjavanje prodajemo i na dužni metar. 

Crevo kap po kap razvučete pored biljaka i nije bitno gde se kapaljke nalaze. Možete ga prčvrstiti za zemlju posebnim plastičnim ekserima.
Na kraj creva postavite osmicu ili čep da ga zatvorite.

Na početak creva postavite brzu spojku sa kojom ćete lako moćo da povežete vaše baštensko crevo kada želite da zalivate.

To je sva mudrost čitavog postupka. Šta onda sledi.Kako se zaliva crevom kap po kapKada želite da zalivate biljke ili se spremate na odmor onda dan-dva pre polaska priključite vaše baštensko crevo brzom spojkom na crevo kap po kap i lagano pustite vodu. Ne treba da bude jak pritisak već četvrtina otvorene slavine.

Proverite da li voda kaplje i na poslednju kapaljku, da možda pritisak nije mali u odnosu na dužinu creva i da voda ne stiže do kraja. Ako je sve u redu ostavite da radi 3-4 sata. Ovim načinom zalivanja trošićete skoro 7 puta manje vode nego da direktno zalivate običnim crevom.Navodnjavanje kap po kapSada će voda kapilarno da se spušta u dublje slojeve zemlje i koren biljke će se dobro natopiti. Zato kažem da nije važne gde se kapaljke nalaze i ne moraju biti pored same biljke. Kapilarnim širenjem one će natopiti širi deo i to će koren podstaknuti da se više širi u potrazi za hranom i vodom.

U zavisnosti od vrste zemljišta i propustljivosti zalivanje će te ponoviti nakod 5 do 7 dana. Ako planirate odmor onda zalivanje ponovite nakon dva-tri dana odmah pred polazak i tako će biljke vaše odsustvo podneti bez ikakvih problema. Nećete imati osušena stabla nakon povratka.

Za većinu vrtnih biljaka najbolje je da se zalivaju obilno u većim razmacima. Ne da svakog dana sipate po malo vode. Tako se stvaraju uslovi za bolesti i oštećenja.

Cena sistema za navodnjavanje kap po kapNajpovoljnije je kupiti crevo kap po kap i kao što sam objasnio montirati spojnice da možete ručno da pustite vodu kada želite da zalivate.  

Postoji više vrsta traka i creva ali praktično smo iskusili da je najfunkcionalnije koristiti crevo od 16mm sa ugrađenim kapaljkama na 33cm. Ono je neuporedivo kvalitetnije od traka i kapaljke se neće zapušiti.

Tog kvaliteta postoje creva koja su predviđena za ravne i nagibljene terene. Creva za navodnjavanje za nagibljene terene su malo skuplja, ali daju podjednaku količinu vode po svim kapaljkama bez obzira na nagib.Automatika za kap po kapAko zalivate biljke koje se nalaze u vikendicama ili mestima gde vi niste često i ne možete ručno pustati vodu postoje automatike koje to rade bolje nego vi sami.

Automatiku našafite na slavinu česme ili je montirate pored i u zadatom terminu upaliće se zalivanje u sistemu i natapati biljke bez vašeg prisustva.
Podesite vreme kada će se upaliti i ugasiti sistem. Automatika se napaja baterijom tako da struja nije potrebna. Možete birati dane i sate kada će sistem raditi.

To daje dodatne prednosti da sistem radi i noću kada je zemlja i biljka ohlađena od dnevne žege i kada najbolje usvaja vodu.


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima