Kako se gaji i gde posaditi pampas travu



Pampas trava voli osunčan prostor i mnogo bujnije raste na na takvim pozicijama. To može biti neki centralni deo dvorište gde će njen raskošni izgled i cvet dominirati. Može se oko nje napraviti celina koja će imati i druge ukrasne trave i tako dobiti poseban efekat.

Može rasti i na teškim glinovitim zemljištima samo je često prihranjujte da se brže i bolje bokoreni. Prilikom sadnje u sadnu jamu dodajte malo treseta i perlita to će korenu biljke dati potrebnog vazduha i ubrzati rast i razvoj.

Ako biljke gajene u saksijama mogu se presađivati tokom cele godine nije. Ako se kopaju iz zemlje onda rano proleće i jesen su najbolje vreme za bezbedno presađivanje.

Kada je biljka u cvetu tada se ne presađuje niti deli.  


Prihrana pampas trave



Da bi pampas trava imala puno prepoznatljivih paperjastih cvetova redovno je prihranjujte. Ako u proleće dodate po 1-2 supene kašike ovog osmokotoma, to će biti dovoljno hrane za predstojeću godinu.

Prihrana osmokot ima posebnu osobinu da otpušta hranu narednih 6 meseci u zavisnosti od temperature i vlage tako da biljka optimalno može usvojiti hranljive materije.

Ako koristite organska đubriva onda ova peletirana prihrana Stajko ili Plantela se dodaju jedna do dve šake i proces ponoviti nakod 40 dana.

Zalivanje pampas trave



Pampas trava ne voli da leži u vodi, to je česta greška koja se ponavlja u izboru mesta i održavanju ove ukrasne trave.
Izaberite joj ocedito mesto ali je zalivajte redovno. To znači da u letnjim danima jednom nedeljno dobije 20-30 litara vode. Uvek napominjem ovu količinu da ljudi ne pomisle da zalivanje mogu da preskoče ako je padala mala kiša.

Prvih nekoliko godina je to posebno važno radi bržeg rasta. Pomenuta količina vode će nakvasiti dublje slojeve zemlje i uticaće da se korenov sistem bolje razvija. Inače pampas trava ima jako razvijen koren i to je razlog zašto se biljka može dosta širiti i imati mnoštvo lepih paperjastih cvetova.

Ako vam biljka slabo napreduje jedan od razloga može biti malo zalivanja ili prihranjivanja.





Pampas trava u saksiji



Jako otporna i izdržljiva pampas trava se uspešno može gajiti i u saksijama. Izaberite saksiju dubine 30-40cm i u njoj će pampas trava izgledati raskošno i bogato. Redovno je zalivajte s obzirom da ne može uzimati vlagu iz zemlje. Može biti i na terasi gde visinom rasta pravi lep dekor. Redovno je prihranjujte ili stavite osmokot djubre.


Orezivanje pampas trave



Glavno orezivanje koje podrazumeva sečenje svih listova do 50cm visine se vrši u proleće.
Nakon precvetavanja ili pred zimu se orezuju samo oštećeni listovi i cvetovi. Tako se biljka bolje priprema za uspešno prezimljavanje.




Orezivanje i sušenje cvetova pampas trave



Ako želite da cvetove koristite kao ukras u aranžmanima onda se režu pre potpunog rascvetavanja i to u jutarnjim satima. Sušite ih na promaji u hladu i to povezanih snipova i okrenutim cvetovima na dole.

Zaštita i priprema za prezimljavanje (posebno roze pampas trave) - zagrade i brojevi privlače pažnju, pa ćemo staviti jedan podnaslov i ovako

Jaki mrazevi mogu oštetiti pampas travu. Roze boja cveta pampas trave je osetljivija i nju više zašitite. Pred samu zimu možete streč folijom napraviti 1-2 kruga oko skupljenih listova biljke. Ostavite gornji deo listova da viri i daje vazduh biljci.
Tako “uvezana” biljka će uspešno podneti i jake zime i na proleće kada prestane opasnos od jačih mrazeva skinite foliju i orežite biljku da krenu novi mladi listovi.

Razmnožavanje pampas trave


Pampas travu možete razmožavati deljenjem korena. To je najbolje raditi u proleće. Može se proizvoditi i iz semena i tada će biti ujednačenog i gustog izgleda ali i morate imati dobre uslove da temperatura bude idealna. To je teško postići u kućnim uslovima.

Pampas trava cena



Presudno važno u izboru sadnice je izgled i potencijal biljke. Najvažnije je da je korenov sistem dobro razvijen da biljka nije u plitkoj saksiji. To će usloviti brzo širenje korenovog sistema i rezultirati sušćim izgledom biljke. Samim tim biće i više cvetova koji je i krajnji cilj gajenja ove najpopularnije ukrasne trave. Možete pogledati i poručiti biljke koje smo mi prizveli. One su u dubljim saksijama i biljka će bolje napredovati nakod presađivanja. Mogu se saditi tokom cele godine. 

Pogledajte i poručitete na ovoj adresi 






Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima