Brzorastuća živa ogradaOvo je jedan od najčešćih pojmova koji se traži prilikom planiranja sadnje žive ograde. To je vrlo bitan faktor ali imajte na umu da ne bude jedino presudan.

Ako se upoređuju čudesna živa ograda i fotinija tu je razlika najprimetnija.

Čudesna živa ograda izbacuje duže izdanke u toku godine ali je listopadna i šest meseci nemamo adekvatnu zaštitu. Proglašena je invanzivnom vrstom i teško se kontroliše prilikom održavanja. Potrebno je da je režete nekoliko puta godišnje.

Problemi se pokazuju tek nakon 5 godina starosti. Tada je vrlo teško možete kontrolisati i njen brz rast nam predstavlja nerešivi problem.
Fotinija kao živa ogradaSelekcionisana upravo za žive ograde. Fotinija je Intenzivnog rasta u prvim godinama nakon sadnje. Može porasti i do 1 metar u toku godine.

Kasnije njen prirast je sporiji što je i velika prednost. Posebno što je zimzelena, širokog lista, guste i koloritne krošnje. Njena funkcionalna i estetska vrednost svake godine dobija na vrednosti. Imate decenijama vrhunsku živu ogradu samo zato što ste u početku obratili pažnju i na ostale faktore a ne samo brzi rast. Uzeo sam samo za primer fotiniju ali i sa ostalim biljkama je slično. Može formirati živu ogradu visine i preko tri metra u  zavisnosti od vaših potreba.

Izbegnite dve greške pri izboru žive ograde Ovaj tekst upravo više govori o o tome.Živa ograda cenaOvo je drugi pojam koji se najčešće pretražuje prilikom izbora žive ograde. Moram i na to da obratim pažnju.

Nije valjda cena jedino što je bitna prilikom izbora biljke koja pola veka može krasiti vaše dvorište?

Razumem da je to investicija koja možda nije najbitnija i najvažnija koju imamo ali možemo kupiti kvalitetne ali mlađe biljke i tako rešiti izazov sa cenom.

Mlađe posađene biljke imaju i ostale velike prednosti. Manje boluju, lakše se prime, ujednačeno se formiraju, višestruko su povoljnije sa cenama.

Preporučujem da pročitate tekst  

Kako sam se rešio radoznalog komšije, bez ispaljenog metka…


Kada se sadi živa ogradaNajbolji period godine za sadnju je rana jesen septembar i oktobar.
Tada posađene biljke koje su gajene u saksijama neće bolovati presađivanje i dobro će se ukoreniti pre hladnih dana.

Tako će u proleće imati intenzivan rast i ubrzaćete formiranje ograde. Tokom jesenjih dana već su niže temperature i biljkama to odgovara.

Zalivanje žive ograde kap po kapDosta vas pita da li odmah treba postaviti sistem kap po kap prilikom sadnje biljaka. To je svakako najbolje. Biljka će od samog početka gajenja imati pravu negu i to će usloviti brži rast i otpornije biljke.
Samo postavljanje creva kap po kaš je lako i brzo bez potrebnog kopanja. Možete pogledati video o tome.Autor: Dragan R. SajićPogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima