Viseće muškatle: Kako izabrati, saditi i gajiti kraljicu balkona

Viseće muškatle: Kako izabrati, saditi i gajiti kraljicu balkona

Ove višegodišnje sezonske cvetnice s punim pravom nose epitet kraljice balkona i terasa. Pravi cvetni slapovi koji one prave mogu potpuno promeniti izgled cele kuće. Prosto dominiraju svojim bogatim cvetom i granama koje se i preko jednog metra mogu spuštati niz verande i ograde.

17.02.2022.

Viseće muškatle - Pelargonium peltatum

Priznajem da mi je kao tinejdžeru bilo teško da skupljam crnu zemlju iz panjeva obližnje šume kako bi moja majka svakog proleća presađivala muškatle, koje su tada bile retko gajene.

Od proleća do samih mrazeva izdašno su cvetale, a prolaznici i komšije su uvek pitali za pelcer ili savet kako ih gajiti. Sada je to lakše nego ikada. Evo preporuke iz prve ruke.


Postoje dve osnovne podele visećih muškatli - Pelargonium peltatum. Zovu ih i ledene viseće muškatle. Kako se narodski kaže - muškatle sa retkim i sa gustim cvetom.

Retke viseće muškatle - Pelargonium peltatum simplePrepoznatljive po mnoštvu cvetova koje imaju raširene latice odakle i nosi naziv - retka. Zovu ih i ledene muškatle.

Grane padaju i preko jednog metra i lisna masa se skoro ne vidi od velikog broja cvetova.
Brzo rastu, tako da se svaki mesec cvetna zavesa sve više spušta sa balkona.

Ako želite da prostor posebno naglasite i da vaša terasa bude primećena, ove muškatle su pravi izbor. Pošto su jednostavne za gajenje i održavanje, i početnicima će dati odlične rezultate i podstrek da zakorače u svet cveća.

Slovenačka muškatlaSlovenija je uvek bila prepoznatljiva po gajenju ovih retkih visećih muškatli, tako da se kod nas odomaćio ovaj izraz. Naziv se posebno odnosi na retke viseće muškatle sa belom bojom stabla.
One su karakteristično cvetne i bujne. Naročito su preporučljive za osunčane balkone i tamo gde njihova lepota dolazi do izražaja.
Ako želite izgled cveća koji će pleniti pažnju, ovo je prava vrsta za vas. Meni su posebno drage, skoro pola veka uživam gajeći ih.

Guste viseće muškatle- Pelargonium peltatum doubleCvetna grana se završava krupnim posebno lepim, punim i gustim cvetom. Listovi ove muškatle su deblji, sjajni i krupni. Biljka manje pada i dužina grana nije kao kod retke muškatle. Preporučuje se tamo gde treba da izgledaju kompaktnije i gde postoji opasnost od jačih vetrova. Njihove kraće grane bolje podnose takve uslove.
Mogu se kombinovati u sadnji sa retkim muškatlama, tako se dobija kombinacija gustih cvetova i dužih grana.Kako izabrati viseću muškatlu prilikom kupovine

Prilikom kupovine posebno visećih muškatli  najvažnije je da biljka ne treba da bude "izdužena" bez bočnih grana. Bolje je birati manju biljku koja je gusta i žbunasta. Nije presudno ni da ima cvet.  Važno je da izgleda zdravo, jedrih i zelenih listova.
Odmah nakon presađivanja ona će početi da formira gustu krošnju i daje mnogo pupoljaka i cvetova. 
Tako žbunaste viseće muškatle će potpuno popuniti žardinjere i odmah formirati dobru lisnu i cvetni masu. Vremenom, tokom rasta ostaće kompaktne i ravnomerno se spuštati preko saksija. 


Kakav položaj viseća muškatla traži na terasi
Viseće slovenačke muškatle  su jedne od najizdržljivijih muškatli i podnose osunčane prostore. Uz muškatlu kaliopu one se mogu saditi tamo gde ima dosta sunca tokom dana. 

Da bi imala mnoštvo cvetova po kojima je poznata preporučljivo je da tokom dana ima minimum 4-5 sati intenzivnog sunca. Podnosi i otvorene prostore gde pada kiša. 

Izbor boja, prodaja i cena visećih slovenačkih muškatliVerovatno se sećate razglednica iz Slovenije gde su njihove karakteristične drvene ograde okićene cvetom ove retke muškatle. Svakako ste zapazili da nema mnogo boja.

Tri karakteristične boje su najrasprostranjenije i najviše gajene. One su ujedno i najotpornije, najviše cvetaju i najizdržljivije na osunčane prostore.

Crvena, roze i bela boja

Možda je i ovo tajna zašto su ove viseće muškatle najviše gajene. Manje boja daje mnogo upadljiviji izgled terase i uvek budu najprimetnije.