Cvetne bašte: cvetne bašte se koriste za sadnju cvetova i biljaka u grupi. Mogu se koristiti u različitim oblicima kako bi se stvorila atraktivna kompozicija.
Vrtne staze: graničnici se često koriste kao ivice za vrtne staze kako bi se obeležila staza i zaštitile okolne biljke.
Parkovski vrtovi: parkovski vrtovi su vrtovi u javnim prostorima koje su namenjeni za šetnju i druženje. Graničnici se koriste kao ivice za sadnju drveća, cveća i travnjaka.
Rock/ Kamene bašte: kamene bašte ili kamenjari se sastoji od kamenja, stenskog vrtlarstva i alpskih biljaka. Graničnici se često koriste kao ivice za ovakve vrtove.
Bitno je napomenuti da je ovaj spisak samo ilustrativan i ne obuhvata sve oblike sadnji koje možete koristiti. Moguće je koristiti i za bilo koju biljku ili oblik sadnje koji odgovara vašem ukusu i ciljevima u baštovanstvu.


Postavljanje graničnika

u baštovanstvu može pružiti sledeće prednosti u održavanju:
Definisanje prostora: graničnici se koriste za definisanje i odvajanje različitih oblasti u vrtu ili parku.
Zaštita biljaka: Graničnici se koriste kao zaštita za sadnju i biljke, čime se sprečava njihovo uništavanje ili ili fizičke povrede.
Olakšava održavanje: postavljanjem graničnika omogućava se jednostavnije održavanje travnjaka i cveća, jer se neće mešati sa drugim delovima vrta.Povećava estetsku privlačnost: graničnici se koriste za stvaranje atraktivnih oblika i kompozicija u vrtu. Samim tim vrtu daje notu elegancije i urednosti.
Povećava sigurnost: graničnici se koriste za stvaranje sigurnih i jasno definiranih staza, estetki i fizički, čime se smanjuje mogućnost nesreća ili pada.
Ekološka prednost: Graničnici se izrađuju od reciklirane plastike, što im daje ekološku prednost u odnosu na druge materijale.
Lakoća ugradnje: graničnici se lako postavljaju i ne zahtevaju dugotrajnu ili zahtevnu instalaciju.
Napomena: U svakom slučaju, važno je pratiti sve upute i procedure za postavljanje graničnika kako bi se osigurala njihova efikasnost i dugotrajna upotreba.

Pored ekološke prednosti u smislu korišćenja reciklirane plastike, postavljanje graničnika u javnim površinama ili parkovima može imati i sledeće ekološke prednosti:
Održivi dizajn: graničnici se mogu koristiti za stvaranje održivih pejzaža i vrtova, što podstiče biodiverzitet i održiv razvoj.
Održivi rast: postavljanje graničnika može pomoći u jačanju i podržavanju rasta biljaka, što u krajnjem ishodu može pomoći u smanjenju potrebe za korišćenjem pesticida ili herbicida.
Smanjuje otpad: postavljanje graničnika omogućava da se manje koriste drugi materijali, kao što su drvo i metal, što pomaže u smanjenju otpada i jačanju ekološke svesti.Povećava prirodnu retenciju vode: graničnici se koriste za stvaranje vodopropusnih površina, što pomaže u održavanju prirodne retencije vode i smanjuje potrebu za korišćenjem tehnologija za učestalo zalivanje.
Napomena: Preporučuje se korišćenje graničnika od reciklirane plastike kao zelenije alternativne materijale za održavanje ekološke svesti i održivog razvoja.

Bordure/ graničnici i kućni ljubimci


Bordure i graničnici neće imati velikog uticaja na životinjski svet i kućne ljubimce, sve dok su postavljeni u odgovarajući način. Ukoliko su bordure i graničnici izrađeni od sigurnih i neotrovnih materijala, neće štetiti ni životinjama ni kućnim ljubimcima.
Međutim, treba obratiti pažnju na to da ne postoje oštri rubovi koji bi mogli naneti štetu životinjama ili kućnim ljubimcima. Ukoliko se bordure postavljaju tako da ograđuju kućne ljubimce ili životinje, treba obratiti pažnju na njihove potrebe i omogućiti im siguran pristup i izlazak iz tog područja.
Takođe, treba obratiti pažnju na to da bordure ne postanu prepreka za životinje ili kućne ljubimce prilikom kretanja.
Graničnici i bordure koji se koriste za obeležavanje mesta za nuždu za domaće životinje mogu imati pozitivan uticaj na životne uslove životinja i čišćenje okoline. Oni definišu jasno određeno područje i pomažu u održavanju higijene, što je korisno za zdravlje životinja i njihove vlasnike, a zatim i na opšte zdravlje samih biljaka. Korišćenje peska kao malča takođe pomaže u sušenju i čišćenju tih područja. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na kvalitet i često menjanje peska kako bi se osiguralo zdravstveno bezbedno okruženje za životinje.Klimatske promene mogu imati uticaj na biljke uz pomoć graničnika i bordura na nekoliko načina:
Pri košenju i održavanju travnjaka na mestima gde su postavljeni graničnici, potrebno je obratiti pažnju na sledeće stvari:
Prostor iza graničnika: potrebno je obezbediti da se travnjak kosi u ravni sa graničnikom, bez delova koji vire i koji bi se zakačili za kosačicu
Širina graničnika: potrebno je imati na umu širinu graničnika i uključiti ga u planiranje košenja tako da se ostavi dovoljno prostora za košenje.
Visina graničnika: potrebno je paziti da se graničnik ne ostane bez trave i da se ne počne koristiti kao zid za zaštitu travnjaka. Znači da se treba voditi računa o visini pri samoj postavci graničnika.
Učestalost košenja: učestalost košenja treba da bude takva da graničnici ne ostaju bez trave, a zaštićeni deo travnjaka ne počne da raste u visinu.
Održavanje: potrebno je redovno održavati graničnike i ukloniti korove koji bi se pojavili na mestima gde se spajaju sa travnjakom.

Ukupno, potrebno je pažljivo planirati i pratiti košenje i održavanje na mestima gde su postavljeni graničnici, kako bi se zaštitili travnjak i graničnici od štete.Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima