Niske, visoke, sa cvetom, neobične boje i vlati i za one najprobirljivije se nađu posebno dekorativne i lepe vrste.

Ovih 9 ukrasnih trava su pravi hit i vaš prostor će učiniti posebnim. Minimalno nege i početnici će je uspešno gajiti.


Amazonska-magla--Carex-howardii-phoenix-green

Amazonska magla

Carex howardi phoenix green

Кreativni baštovani vole umetničke mogućnosti ove biljke za kontrastnu boju i teksturu. Ona donosi opušten, nestrukturiran osećaj u pejzažu.

Amazonska magla ima uspravne uskolisne vlati svetlo zelene boje. Sam naziv dobro objašnjava njen neobičan izgled.

Odlična za ivice, kamenjare ili masovne sadnje. Stvara ključnu akcentnu tačku u svakoj bašti. Savršena za sve vrste saksija i žardinjera.

Carex su vrlo izdržljive trave, dobro podnose hladna područja. Raste do 40-50cm u visinu i sadi se na razmaku od 30-40cm.CAREX-BUCHANANII-RED-ROSTER---crveni-petao

Crveni petao

Carex buchananii red roster

Poseban efekat postiže sadnjom u grupama ili u masi, obalama, ivicama, kamenim/alpskim baštama, rubovima potoka ili periferijama vodenih bašta. Zbog svoje izdržljivosti odlična za sadnju u saksije i žardinjere.

Kombinujte je sa ostalim zelenim ukrasnim travama i tada pravi posebno lepe efekte.

Uski, fini, uspravni, bakarno-bronzani do cimet-braon listovi blago zakrivljeni na vrhovima.
Raste 40-60cm u visinu i uspeva u vlažnom tlu. Cveta tokom leta od juna do avgusta.


Pampas-trava---Cortaderia-selloana

Pampas trava 

Cortaderia selloanaPosebno atraktivna i najpopularnija ukrasna trava. Poraste i preko 2 metra visine i posebno atraktivna u jesen kada na cvetnim stablima ima blistavo bele metlice koje dominiraju u prostoru.

Ovi posebno popularni cvetovi se koriste kao rezani cvet za bukete ili kao sušeni aranžman.
Sadi je na osunčan prostor i redovno prihranjujte da se korenov sistem dobro raširi tada će davati mnoštvo cvetova.

Razmak sadnje 50 do 70 cm ako želimo da se žbunovi kasnije spoje. Može praviti i visoku zelenu zavesu ako pregrađujemo pojedine delove u vrtu.


CAREX-TESTACEA-PRAIRIE-FIRE---prerijski-požar

Prerijska vatra

Carex testacea prairie fire
Posebno atraktivna zbog svoje upečatljive boje i guste forme.

Boja listova sproleća maslinasto zelena a u jesen postaje narandžasto-crvena što i podseća na vatru. Tako da u prostoru deluje kao požar (Prerijski požar).

Cveta tokom leta i smeđi cvetni klasovi nisu toliko primetni.

Preferira vlažno tlo, ali je otporna na sušu kada se dobro ukoreni. Treba joj birati zaštićene prostore da ne bude na jakom udaru vetra.

Osušeno lišće u rano proljeće sklanjati sa biljke. Isto kao i pamas trava može se zaštititi tokom jakih zima.Fontanska-trava-pennisetum-alopecuroides

Fontanska trava

Pennisetum AlopecuroidesFontanska trava je među najlepšim i najgracioznijim ukrasnim travama sa svojim kaskadnim listovima koji šušte na vetru.
Idelna za grupnu sadnju gde tekstura, boja i kontrast dolaze do punog izražaja.

U ranu jesen se okiti se mekim, paperjastim, crvenkasto-ljubičastim do bakarno -smeđim cvetovima nalik na četkice.

Jako otporna može se saditi u saksije i žardinjere. U zavisnosti od vrste biljke mogu porasti od 20 do 60cm u visinu. Sadite je na osunčanom delu bašte i zemljištu koje nije preterano vlažno.
carex-morrowii-variegata-ukrasna-trava

Ptičija šaš

Carex morrowii variegataAtraktivnog lista, čvrsta višegodišnja trava koja formira uredan žbun.

Posebno je koristimo u alpinetumima, kamenim baštama i kao bordur pored staza i travnjaka.

Kao pokrivač tla na škarpama, ili u stenama oko bazena i dobro ide na prošaranom svetlu ispod drveća.

Sadi se na razmaku od 30-40cm. da bi svaka biljka dobila svoj potpun oblik i tada izgleda najatraktivnije.

Kao i većina ukrasnih trava vrlo izdržljiva i lako se gaji.


Plava-trava---festuca-glauca 

Plava trava 

Festuca glauca


Svakako jedna od najpopularnijih i najviše gajenih ukrasnih trava. Plavo sive boje i gustog rasta nezamenjiva je za bordure pored travnjaka i staza. Visine 20-30 cm. i to je jedna od najnižih ukrasnih trava.

Ako planirate i sadite više grupa trajnica one se postavljaju prve u nizu s obzirom na visinu. Iza njih se sade druge više biljke ili ukrasne trave. Što je veća grupa iste vrste upadljivije je za oko.

Mi je često koristimo kao liniju razdvajanja između travnjaka i viših biljaka. Postavimo graničnik da dobijemo pedantnu liniju razdvajanja i odmah pored sadimo festuku koja prati graničnik.

Ako je veća površina u pitanju sadimo u dva ili više redova ali biljke postavljamo u cik cak razmak.


Razmak sadnje između biljaka je 30-40cm. a u drugom redu sadimo biljke između predhodnih. Tako se dobija dobra i primetna bordura i naglašava prostor koji je iza.

Crvena-trava---Imperata-cylindrica

Crvena trava 

Imperata cylindrica - Red BaronMnogo je naziva za ovu koloritno nezamenjivu ukrasnu travu. Upadljivo crvene boje visine rasta oko 40.
Uvek su nam u prirodi ovakve jače boje lista upadljive i koristimo ih tamo gde ima više zelenila i potrebno je da naglasimo crvenom bojom detalj.

Ako u pozadini imamo dosta zelenih biljaka ili četinara onda prednja linija sadnje popunjena ovom crvenom travom dolazi do punog izražaja.

Razmak sadnje 30-40 cm i potrebna je veća grupa ove biljke da prostor bude primetniji. Uglavnom to važi i za sve ostale ukrasne trave. Bolje je saditi više biljaka iste vrste u grupu da kasnije celina bude upadljivija.

Odlično podnosi sadnju u saksijama i žardinjerama i zbog gustok rasta i upadljive boje deluje “puno” i dekorativno.


Kineska-ukrasna-trava---Miscanthus-sinensis

Kineska ukrasna trava

Miscanthus sinensisRastom i izgledom podseća na pampas travu pa je često mešaju. Atraktivne i guste forme posebno kada tokom jeseni cveta može biti zanimljiva i kao pojedinačna biljka u prostoru.

Koristimo je i kao pozadinsku biljku u perenskog zasadu i tada se sadi u grupama. Razmak sadnje 50-70cm. Lepo deluje uz vodene površine ili bio bazene.

U jesen ima puno cvetni metlica koje podsećaju na pravu pampas travu i one se suše i koriste kao dekor ili rezani cvet.

Grupisana u nizu može praviti zelenu živu ogradu. Posebno ako treba da zakloni deo prostora ili napravi pozadinsku borduru.


Autor Dragan R. Sajić


Ovaj hortikulturni priručnik je poklon svim ljubiteljima prirode, bilja i cveća. Nastao je iz iskrene želje da se podele znanje i iskustvo godinama sticani predanim radom i zalaganjem.

Praktični i svima razumljivi saveti otvoriće vam vrata u svet biljaka i cveća. To je način razmišljanja, a ne posedovanje velikog broja biljaka. Ako imate vrt, balkon i jedan cvet ovo je knjiga za vas.

Cvetni pozdrav je dobrodošlica za sve.


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima