Živa ograda je često tu da sakrije delove dvorišta (ili tuđeg dvoriša) koji nisu estetski lepi.
Živa ograda ne mora biti samo to!
Posebno niska živa ograda može biti odličan potez za velika dvorišta u kojima treba usmeriti poglede.
Niska živa ograda je odlična za pregrađivanje delova dvorišta (većih ili manjih), za ivice staza, kolskih puteva, kao i za usmeravanje korisnika prostora.
Ovakve žive ograde su najbolje za isticanje posebnih delova dvorišta, posebno ako su u pitanju cvetne vrste biljaka.Koje se vrste koriste u te svrhe?
Top 5 biljaka za niske žive ograde:

Definitivno broj 1 je lavanda.

Cvetna i mirisna vrsta za formiranje niske ograde ili ivice staze. Šta god sa lavandom da radite, ne možete da pogrešite.
Vrsta lavande ’Grosso’ ima veliku toleranciju na sušu i male prostore, zato je odličan izbor duž staza, za njihovo oivičavanje i isticanje.Ukoliko u nekom delu dvorišta imate deo za odmor i uživanje, želite da bude malo intimnije, a opet da se vizuelno ne odvoji od ostalog dela dvorišta? Lavanda je biljka koje je idealna za to. Pored toga što će uokviriti prostor, daće mu život, intimu, miris i boju- sve što je potrebno!

Drugi izbor bila bi Japanska božikovina


U svetu je već smatraju za ’jokera’ neprevaziđenog šimšira, koji se zbog invazivnog insekta koji ga uništava, već jako retko sadi za zelenim površinama.
Ilex Crenata Stokes je zimzeleni patuljasti žbun koji možete formirati po želji, kao niži ili viši (do 80cm).
Jako je zahvalan i ne traži posebne uslove sredine. Ima jako lepe, sjajne, maslinasto zelene listiće, a na leto ima neupadljive kremasto bele cvetove.
Može se koristiti i za niske forme cvetnih kombinacija, duž staza, kolskih i pešačkih.Spirea- zlatna princeza


Njeno ime vam sve kaže, prava je princeza. Ona je nezaobilazna u svakom dvorištu, velikom ili malom, čak i u saksijama na terasama, tako je široka njena primena.
Spiraea japonica golden princess je jako kompaktna i gusta biljka, možete je orezivati u željeni oblik ili visinu, a najbolja je u velikim grupama.
Zbog kolorita je posebno upadljiva i dodatno može da istakne delove dvorišta. Pored kolorita koji se najbolje pokaže na sunčanim pozicijama, ova Spirea cveta u toku leta i dodatno je ukrašena sitnim, roze cvetovima.
Ukoliko imate prostora i potrebu, predlažemo da je kombinujete sa Patuljastim berberisom, a on je ujedno naša sledeća preporuka.

Patuljasti berberis koji je posebno aktuelan zbog svog kolorita.


Ova biljke može se svrstati u posebno niske žive ograde, jako sporo i ograničeno raste.
Ima tamnocrvene kožaste listove i žute cvetiće koji se pojavljuju u maju.
Berberis thunbergii „Atropurpurea nana“ možete koristiti za vizuelne pregrade u dvorištu ili duž staza i na ivicama travnatih površina.
Zbog posebnog kolorita idealan je za kombinovanje sa drugim niskim biljaka, kao kontrast.

Poslednja, ali nikakako manje važna- lonicera


Lonicera je jedna od najizdržljivijih biljaka u svim uslovima sredine. U velikim, malim vrtovima, u saksijama na terasama, za orezivanje, za male i velike žive ograde- ova biljka je za sve.
Može se naći veliki broj vrsta, za sve uslove.
Lonicera nitida 'Elegant' je zimzeleni žbun jako otporan na uslove sredine i orezivanje. U vrtu može da poraste do 1,5m, a ujedno se može kombinovati sa vrstama sa kontrastnom bojom listova (žuti, crveni...). Najbolje uspeva u polusenci, pa je dobar izbor za bordure ispod visokih lišćara ili u senci objekata duž staza.Lonicera nitida 'Baggesen's Gold' izuzetna vrsta za žive ograde, niske i visoke. Posebno je interesantan njen prirodni izgled (bez orezivanja) jer deluje ’čupavo’, a u kombinaciji sa orezanim formama može još više doći do izražaja.
Lonicera nitida kao odličan izbor za gradske uslove, jer odlično podnosi sušu, zagađen vazduh i hladnoću.
Pored bordura i duž ivica, ova vrsta je odlična za kosine i padine ili kao pokrivač tla.

Na kraju, niske žive ograde se jako dobro mogu kombinovati jedne sa drugima, različitih boja, oblika listova, visine rasta... Samo uključite maštu i vaše želje za idealnim izgledom bašte.


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima