Najvažnije je odabrati pravu vrstu ruža koja konkretno odgovara uslovima terena i mestu gde se sade.

Osunčano, osunčano, osunčano mesto. To je prvi preduslov da biljke budu cvetne i kvalitetne tokom vegetacije.

Pored osunčanog vole i ocedito mesto gde se nakon kiše voda dugo ne zadržava.

Kada smo odabrali mesto sadnje sada da pređemo na pravi izbor. Nabrojaću glavne vrste a na kraju ću i rezimirati da svako nađe ono što mu najviše odgovara.


Poliante, mnogocvetnice ili buketušeTo su korišćeni različiti nazivi za istu vrstu ruža. Ako imate malo prostora u dvorištu ili je prostor pored staza i blizu mesta gde prolazite za vas su ove ruže. Po čemu su one prepoznatljive.

Uglavnom dostižu visinu 40-60cm visine. Imaju punu cvetova koji nisu preterano veliki ali su upadljivi baš zbog velikog broja. Najveća vrednost ovih ruža je uredan i lep izgled. Mogu praviti pravu cvetnu borduru.

Sade se u grupama ako se želi postići poseban efekat. Što više ruža iste boje efekat je bolji.

Svaka boja ima svoje karakterističnosti, pored razlike u cvetu razlikuje se visina, razgranatost, mirisnost, širina i gustina grma…

Ako se po preporuci pravi veća grupa jedne vrste onda je izgled upadljiviji i urednije. Iste su visine i širine. Kao da smo orezivanjem formirali željeni izgled.


Sadnja ruža u saksijama
Poliante ili mnogocvetnice su idealne za gajenje u saksijama ili žardinjerama. Zbog svog nižeg i gušćeg rasta deluju kompaktno i podsećaju na vaznu punu ruža.

Izaberite osunčano mesto saksiji i nemojte da tacna ispod saksije bude uvek puna vode. Ako već morate postaviti tacnu onda nakon zalivanja i ceđenja prospite vodu. Ruža ne voli višak vlažnosti
Ruže čajevkeAko imate više prostora u bašti i želite veće cvetne rundele onda izbor pada na ove vrste ruža. Prepoznatljive su po lepim krupnim pojedinačnim cvetovima. Uglavnom su više rastom i mogu biti i preko 1 metara visine.

Kada u cvećarama kupijete ruže za poklon to su uglavnom ove vrste. Ima ih u puno boja i nijansi i svaka na svoj načim privlači pažnju.

U ružičnjacima one su uglavnom u središnjem delu a oko njih u prednjim redovima su mnogocvetnice ili mini ruže.

Tako se dobija stepenasta forma od najniže do najviše vrste, i sve su pogledu dostupne.
Preporuka je takođe da veća grupa jedne boje bude u celini i to će biti mnogo primetnije.


Mini ružeSamo im ime kaže da ne rastu visoko ali to ne umanjuje njihovu lepotu i primetnost u bašti, naprotiv. Kada se napravi pravi izbor boja deluju čak i upadljivije zbog velikog broja sitnijih cvetova.

Posebno korišćene u manjim vrtovima pored ulaza i staza. Oboje i ožive prostor. Kao i poliante zahvalne i lako gajene u saksijama. Nekoliko saksija popakovanih po ivici stepeništa potpuno promene izgled ulaza. Cvetna dobrodošlica.

Kod njih je još primetnije i bitnije da budu u grupi iste boje. Tako čitava celina dobije na primetnosti. Sade se na razmak od 30-40cm. Ruže stablašice


Ako je ruža kraljica cveća, ruža stablašica je sigurno kraljica ruža. Otmenog izgleda na štapu posebno istaknutog cveta. Njihova upadljivost upravo je u tome što je stablo visoko a krošnja i cvet loptasti i imaju gustu formu.

Ona se može saditi pojedinačno ili još primetnije ako je u nizu. Samostalno ili kombinovano sa drugim vrstama.

To nisu neke posebne vrste ruža već pojedine uglavnom poliante ili mini ruže kalemljene na posebnu podlogu odnostno stablo.

U lepim saksijama ove biljke posebno dolaze do izražaja.Ruže puzaviceAko postoje osunčani zidovi i vertikalne površine koje nisu mnogo upadljive možete ih “oživeti” baš sa puzavim ružama.
Verande i druge konstrukcije posebno lepo izgledaju kada se po njema okite cvetovi ovih puzavih ruža. Ne traže posebnu negu i vrlo su otporne.

Kratki predlozi koji će vam pomoći u izboru idealne vrste

Ruže su pre svega jako izdržljive i dugotrajne biljke. Uz minimalno nege urediće prostor. Slobodno krenite sa sadnjom i videćete zašto je zovu kraljica cveća.

Ako imate malo prostora ili saksije koristite za sadnju onda mini ili mnogocvetnice su izbor za vas.

Za veće površine i delove pored ulaza i staza mnogocvetnice su neprevaziđene. Nemojte mnogo šareniti sa bojama. Jedna ili dve boje daju upadljiviji izgled.

U većim površinama posebno gde imate kružene oblike unutrašnje ruže trebaju biti najviše i to je mesto za čajevke. Čajevke su takođe izbor ako volite pojedinačne krupne cvetove.

Ako želite posebno elegantan izgled ruža stablašica će upravo to postići.

I na samom kraju ali možda i najvažnije.

Pored lepog izgleda i cveta ruža je posebno prepoznatljiva po mirisu. Svi znamo neku pesmu koja o tome govori. Unesite miris u svoj prostor. Kreniti i to zavisi samo od vas.
Nikada niste bili bliže cilju.

Ako čitate ovu poslednju rečenicu znači da definitivno volite ruže i to je najvažniji uslov da vam one uzvrate mirisnim i lepim cvetom. Krenite u sadnju.Izaberite svoju prvu mirisnu ružu. Preuzmite besplatan katalogPogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima