Novogodišnje jelke svojim zelenilom i sjajem oduševljavaju sve generacije. Ali kako izabrati pravu jelku za naš dom? Da li se odlučiti za veštačku ili prirodnu jelku? Koje su prednosti i mane oba izbora?

Veštačke jelke

Veštačke jelke su raznovrsne i moderne, jer se mogu naći u različitim bojama, veličinama i stilovima, koji će se uklopiti u svaki enterijer. Takođe su veoma praktične zbog lakog održavanja. Otporne su na vatru, što ih čini sigurnijim izborom. Međutim veštačke jelke imaju i mane.

Veštačke jelke nemaju prirodan izgled i miris, koji stvaraju poseban doživljaj praznika. Građene su od plastike i metala pa se teško recikliraju i mogu zagađivati životnu sredinu. Veštačke jelke takođe mogu da sadrže štetne hemikalije, koje mogu da izazovu alergije ili iritacije kod nekih ljudi ili životinja.


Prirodne jelkePrirodne jelke su tradicionalne i autentične, jer predstavljaju deo prirode i života. Imaju
predivan miris i izgled koji unosi svežinu i toplinu u naš dom tokom praznika. Prirodne jelke imaju dosta prednosti. Imaju terapeutsko dejstvo, jer smiruju nerve, poboljšavaju raspoloženje i podstiču imunitet. Lepše su i živopisnije od veštačkih, jer imaju različite oblike, boje i teksture, koje daju poseban šarm i karakter našem enterijeru. Prirodne jelke su i jedinstvene, jer nema dve potpuno iste, pa tako svaka od njih ima svoju priču i poruku. 

Takođe, prirodne jelke imaju svoje nedostatke. Zahtevaju više nege i pažnje, jer se moraju redovno zalivati i orezivati, kako bi ostale sveže i zelene. Prirodne jelke su osetljivije na vatru i bolesti. Kod prirodnih jelki mogu opadati iglice koje stvaraju nered.


Nega prirodne jelke

Ako ste se odlučili za pravu jelku za vaš dom, evo nekoliko saveta kako da je negujete i održite svežom i zelenom tokom praznika:

Prvih par sati...

Jelku prvih sati ili dan/dva držite u predsoblju ili terasi. Jelci će biti potrebno da se aklimatizuje, kako ne bi dozivela šok tokom promene temperature. 

Gde držati prirodnu jelku?

Biljku nikako ne stavljajte blizu izvora toplote. Odaberite mesto koje je prostrano, dalje od radijatora, peći ili kamina.

Jelku možete držati u busenu ili je posaditi dok je u kući, ali je obavezno zalivajte bar jednom nedeljno. Ukoliko se odlučite na odsečenu jelku bez busena, odsecite joj oko 3 cm stabla, kako biste otvorili pore i omogućili joj da lakše upija vodu. Stavite jelku u držač sa vodom i redovno proveravajte da li ima dovoljno vode.

Ukrašavanje prirodne jelke

Kada je reč o ukrasima, možete da se poigrate sa različitim bojama, oblicima i materijalima, ali vodite računa o bezbednosti. Koristite samo atestirane električne ukrase, koji ne greju i ne mogu da zapale jelku.

Prave novogodišnje jelke za doneti

Prava, mirisna, novogodišnja jelka može stići pravo u vaš dom za praznike! Pored osećaja i mirisa koji daje prirodna jelka u kući, ujedno ćemo tako negovati i prirodu.U videu možete videti kako se vade, pakuju i šalju prave novogodišnje jelke.

Želim vam srećne predstojeće praznike i zahvaljujem na ukazanom poverenju. 
Hortikulturni pozdrav

Autor teksta:
Nada Vesković

Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima