U svakodnevici koja se pretvorila u jurnjavu da se u danu koji je sve kraći ispoštuju rokovi, stigne na zakazane sastanke osećamo da nam izmiče tlo pod nogama i ne stižemo da se posvetimo sebi i porodici koliko bismo želeli. Nedostaje nam vreme za zajedničke obede, za priču, za dokolicu…Nedostaje nam neko veče za pamćenje, iskorak iz svakodnevnice i povratak u detinjstvo.


Sеćam se: Imao sam oko 6 godina kada sam sa tatom i mamom bio kod nane na selu. Uveče kada smo namirili poslove (tako je nana govorila) da bi me obradovalii, rešili su da peku purenjake.

Nekoliko kamenova popakovanih u krug, suva komušina kao potpala i vatra je zapucketala , а onda је potekla priča, oživela su sećanja.

Vatra kao da je otopila neke vremenske pregrade.

Nanu nisam nikada video tako nasmejanu i zanimljivu. Ispričala je svoj prvi doživljaj sa pivom. Tada se pivo prodavalo na vašaru i ona bela pena koju je videla njoj je izgledala kao neodoljiva poslastica.

Jedva je umolila svog dedu da kupi i da joj da da proba. Te njene reči i detalji kako je sve prošlo nakon prvog gutljaja i sada mi izvlače osmeh i topla osećanja…

Ishod je bio da čitav život više nije probala ni želela pivo…
Fire pit ili vrtni kaminKakve veze ima ova priča i ovaj čudni engleski naziv koji se sve više gugla?!

Pričom sam prvo želeo da vas zaustavim, usporim i da vam privučem pažnju. А ako ovo čitate uspelo je!

Drugi, važniji razlog je da sagledate svoje mogućnosti i potrebe i usporite svoju svakodnevicu ovom “čudnom mašinom ” koja otapa vremenske pregrade.

Pre konkretnih i tehničkih detalja još jedan pasus o nečemu što možda treba osvestiti.

Sva “cimanja” i radovi koje ćemo imati oko vrtnog kamina izrodiće jedno čudesno veče sa bližnjima, oživeće sećanja, vratićemo se u neke tople dane detinjstva ili mladosti sa dragim licima…. A to VREDI, vredi više od materijalnog, јер to je mesto gde će nastati puno lepih priča i trenutaka, koje nigde drugde ne možemo ispričati i doživeti.

Ovo je suština i razlog koji treba da bude pokretač radova i to treba imati kao polaznu osnovu.


Izbor mesta u dvorištu za postavljanje spoljnog kaminaTo nije uobičajeno mesto gde pijemo kafu, svakodnevno sedimo i provodimo dosta vremena.

To je kutak koji treba da nas izmesti iz vremena. Može biti blizu kuće, ali ipak izdvojena celina. Kada se tu upali vatra, to postaje nekako posebno mesto.

Ušuškanost od vetra puno znači, jer nam neće terati dim u oči. Zato birajte mesto gde manje duva vetar i gde postoji neka prirodna zaklonjenost. To može biti objekat, drveće ili u tu svrhu posađene biljke.

Prečnik prostora gde planiramo otvorenu vatru poželjno je da bude 4 ili više metara. U sredini je ložište koje zauzme oko jedan metar, a treba planirati i mesto za sedenje koje nije preblizu i daje mogućnost pomeranja i komocije.

Primetio sam da se tokom takvih večeri pomera nekad bliže, a nekada dalje pucketavoj vatri. То mogu biti stoliceili zidane klupe sa mekanim prostirkama.

Sam izbor mesta za sedenje je dosta važan. Treba da se osećamo udobno i bez teskobe .Pod ili površina gde postavljamo ložišteКао podloga se najčešće koristi kamen, cigla i beton . To su postojane i trajne podloge koje zahtevaju i pomoć majstora. Pomenute podloge koristimo kada prostor želimo da bude trajan.
Ako želimo da prostor uređujemo sami, možemo koristiti raster koji možemo postaviti i popuniti ukrasnim kamenom. Lako je prostor širiti i stazu napraviti od istog materijala.
Koristeći kvalitetan graničnik za travu možemo rešiti i oblikovati prostor u raznim vijugavim lukovima.

Ako na željenom mestu ima dosta vetra može se napraviti pergola ili zaklon koji će sprečiti preterano strujanje vazduha. To se nekada praktično rešava i sa ukopavanjem ložišta tako da je plamen zaštićen, jer dim može biti najveći izazov.

Biljke i drveće moraju biti odmaknuti minimum tri metra da ih topao vazduh ne bi oštetio.
Ako imamo ozidani deo ložišta i vatra je uzdignuta, onda parterno biljke mogu biti bliže. Topao vazduh ide u vis i biljkama neće smetati.

Birajte izdržljivije i trajnije biljke Četinari su osetljiviji na takve uslove i bolje je da tu budu lišćari i ukrasno šiblje. Hortenzija, lavande, abelije, ruske žalfi ili veliki izbor ukrasnih trava koje su posebno atraktivne i lepo izgledaju u tom ambijentu око kamina

Prerijska vatra je naziv za ukrasnu travu koja, sama reč kaže, podseća na vatru.

Moj predlog je da izbor mesta za dvorišnu vatru bude u obodnom delu, izdvojen. Ušuškan i okružen biljkama. Sami zidarski i majstorski radovi mogu biti i po sistemu “Uradi sam”.

Utoliko ce vam to mesto biti draže i lepše i tu će priče uz vatru која topi vremenske pregrade biti još autentičnije, sa mirisom detinjstva…

Krenite i puno uspeha u radu

Ako vam se način pisanja i teme sviđaju prijavite se za naš besplatan Cvetni Magazin.


To su praktični saveti, ideje i zajednica okupljena oko hortikulture. Pridružite nam se.


Autor: Dragan R. Sajić


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima