Mreža za Krtice - Da ili Ne: Moj Praktični PrikazKoliko je funkcionalna i da li stvarno krtice kroz nju ne prolaze? Ovo je pitanje koje se uvek postavlja na početku. 🐾 Na našem tržištu sam video više vrsta mreže, različite širine i jačine. Mi smo postavljali dve vrste i očigledna je razlika u jačini i izdržljivosti. Prilikom kupovine, obratite pažnju na gramažu, tako ćete znati koje su jače. Jače mreže koje smo postavljali su 50gr po m² i njih preporučujem ako možete da birate. 🌾

Kvalitet mreže protiv krticaOne sa manjom gramažom su teže za postavljanje, lakše se “naboraju” i ne mogu lepo da se zategnu, a to je presudno u postavljanju. Sama veličina okca mreže nije presudna jer se kroz njih krtica svakako ne može provući. Bitnije je da je dobro preklopite i spojite sa specijalnim plastičnim ekserima, da krtica ne može da se provuče na sastavku. 📏 Poželjno je preklapanje od 5 do 10 cm, i zato je dobro kupovati veću širinu, uglavnom od dva metra, kako bi se pravilo bolje iskorišćenje. Ako se pokrivaju uže površine, onda birajte metarsku ili širinu od pola metra. Ako se seče onda je potrebno to raditi ravno sa običnim ili baštenskim makazama.

Postavljanje mreže

Kako se postavlja i na šta obratiti pažnju? 🌿 Na internetu vidim različite preporuke i čini mi se da nisu svi saveti dobri. U praksi smo primetili da mrežu ne treba postavljati suviše duboko, na 15-20 cm. Tada se dešava da krtica može ući u gornju zonu, slobodno može da rije i upropasti travnjak. Ako postavljamo tepih travnjak, mi je stavimo odmah ispod tepiha. 🌱 Prvo uradimo pripremu terena i finu nivelaciju, i onda razmotavamo i pričvršćujemo mrežu. To je pravilan redosled da ne bi kasnijom nivelacijom oštetili i pokidali mrežu.Zatezanje i pričvršćivanje

Zato je dobro da je mreža čvršća jer se lepo zategne i neće da se uvija i bora, što može ugroziti njenu čvrstinu. 📏 Preklapanje i pravilno zakucavanje eksera sa zupcima, koji sprečavaju lako izvlačenje iz zemlje, su od velikog značaja. Krtice tako neće moći da prođu na mestima gde je sastav.

Ovde naglašavam da se nabavljaju namenski ekseri koji imaju ojačanja i nazubljene delove. Dobro fiksira mrežu i ne dozvoljava da se krtica provuče na sastavku.

Pogedajte kako izgleda kvalitetan ekser

Kvalitet i investicija

Ne treba štedeti na kvalitetu i jačini mreže i eksera za pričvršćivanje. 🌱 Mala ušteda na početku može upropastiti sav rad, i to se više ne može ispraviti. Ako se travnjak formira sejanjem, mreža se postavlja pre finog nanosa humusa, koji je obično 5 do 10 cm debljine. Presudno je mrežu dobro zategnuti i zakucati. 🌾 Vodite računa da se prilikom nanosa zemlje negde ne ošteti i pocepa. Tanja mreža zna da se lakše ošteti i omogući kasniji prolaz krtice.I najvažnije lično iskustvo


Sa iskustvom više od 30 godina imao sam razne dogodovštine sa krticama ali i drugim napastima u travnjaku. Kada smo radili jedno dvorište u Vojvodini koje se nastavlja na oranicu, nakon nekog vremena na travnjaku se pojavila gomila zemlje kao veći krtičnjak. Nakon dva tri dana pojavila se još dva takva uzvišenja. Kada smo sklonili zemlju i podigli tepih travnjak videlo se da je mreža pokidana, odnosno presečena.
Kontaktirali smo inostranog proizvođača i naveli neprijatno iskustvo. Odmah su odgovorili da krtica ne može da pocepa ili preseče tu mrežu ali može “Slepo kuče” Latinski naziv ovog glodara je Spalax leucodon i on ima dva para jakih zuba koji može preseći mrežu.Ne znam koliko je slepo kuče rasprostranjeno ali to je bio moj prvi susret sa njim.


Imali smo i ovaj bliski susret sa krticom. Bilo je neko uvreženo mišljenje da krtica ne može ići po površini zemlje i ako oko dvorišta postoji betonska cokla od ograde krtica ispod nje ne može proći a po zemlji ne ide. Lično sam video krticu koja ne da je išla po zemlji nego je i kamenom stazom počela da se penje uz stepenicu, na gornji plato.

Ona vrlo brzo može da zaroni u zemlju i nestane, zato u praksi predlažem da se mreža ne postavlja suviše duboko. Tada će krtica praviti tunele iznad mreže i krtičnjaci će biti više nego vidljivi. Onda smo “džabe krečili”.Krtica je zakonom zaštićena vrsta i ova mreža je najbolji ekološki način da joj damo do znanja da nije poželjna u toj površini. Snimao sam i video gde sam objasnio kako istrajnošću pobediti krticu ako nemamo mrežu. Ni ja uvek ne uspevam u svom travnjaku da istrajem. Sklanjam usitnjenu zemlju i ostavljam otvore od rupa i primetio sam da joj to ne odgovara. 

P.S. Moje lično razmišljanje (zaključak) za kraj


Ako želite baš lep i uredan travnjak a početna investicija nije presudna, postavite mrežu protiv krtica. Posebno ako radite tepih travnjak.
Obavezno birajte jaču gramažu i kvalitetne eksere da se krtice ne provuku na sastavcima. To je mala razlika u ceni za krajnji cilj koji dobijate. Pisao sam u predhodnim redovima kako se to najbolje radi.


Srećan travnjak je lep travnjak! 😊


Autor Dragan R. Sajić

Hortikulturni BESTSELER 
sada i u elektronskom formatu na latinici
 


Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima