Fuksije su biljke koji uglavnom potiču iz Centralne i Južne Amerike, gde ih oprašuju kolibri. Prvi put ih je otkrio francuski botaničar Charles Plumier da rastu na Кaribima 1700-ih. Odlučio je da biljku nazove po nemačkom botaničaru iz prošlog veka, Leonardu Fuksu.

Кakvo mesto i uslove vole fuksija ili minđušica?Polu senovito mesto najviše odgovara. Može tu biti prepodnevno sunce ali izbegavati mesta gde se jako poslepodnevno sunce. Malo dublja saksija i rastresit supstrat je dovoljan da minđušica bude odlična i cveta celu sezonu.

Ne treba saditi pregusto. U saksiju 20-30cm dovoljna je jedna biljka. Lepo se raširi i pokrije prostor cele posude.

Kada jednom probate i nađete dobo mesto za fuksiju uvek ćete se vraćati i gajiti ovu biljku.

Kako zalivati fuksije?Kao i ostalo cveće najbolje je zalivati ujutru dok je supstrat hladan i kad biljka može da usvoji dovoljnu količinu vode. najbitnije je to što će višak da ispusti i tokom dana neće biti previše vlažna. Ona ne voli da ispod sakije bude tacna koja će stalno biti pune vode. To može uticati na truljenje korena i osetljivost na bolesti.
S obzirom da stoji na mestu koje nije previše osunčano zalivanje se ponavlja kada vidite da je supstrat pobeleo i da je saksija laka.

Prihranjivanje zavisi i od vrste fuksije odnosno njene veličine. Jednom u 7 do 10 dana je sasvim dovoljno. Ako primetite da manje cveta prihrana neka bude više za cvet nego za lisnu masu.


Mindjušice - Fuksije


Prezimljavanje fuksija i način orezivanjaIdealni uslovi za prezimljavanje fuksija ili minđušica je svetla prostorija koja ima temperaturu 10-15C. Povremeno na 20-30 dana možete biljke orošavati i malo zaliti. Supstrat treba da bude gotovo suv.
Tako biljka ulazi u stanje mirovanja i lakše preboli zimu.

Na proleće kada krene toplije vreme i sama biljka se “budi". Tada je treba orezati i početi sa zalivanjem i prihranom. Čim prestane opasnost od mrazeva biljka se može izneti napolje i to  najviše odgovara.
Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima