Kaktusi i sukulenti tokom zime

Kaktusi i sukulenti tokom zime

Gotovo da ne znamo osobu koja ne poseduje bar jedan kaktus u svojoj kolekciji biljaka. Mnogi pak imaju velike kolekcije kaktusa koje su skupili tokom godina bilo iz pelcera ili su ih kupili. Ali kako je kaktusima tokom hladnih zima na našem podneblju i šta im je potrebno tokom zime?

27.01.2021.

Postoji preko 5.000 vrsta kaktusa medjutim samo neki od njih podnose temperature ispod 2 stepena. Najbolja temperatura za održavanje kaktusa tokom zime jeste izmedju 2 i 10 stepeni. Kaktus nemojte zalivati sve dok zemlja ne bude potpuno suva. Previše vode zimi može mnogo više naškoditi kaktusu nego tokom leta. Dodajte malo odstajale vode samo koliko da pokvasi površinski deo zemlje. Čak se preporučuje da se potpuno prestane sa zalivanjem u periodu od 2-3 meseca dok je biljka u stanju mirovanja.

Pupoljci 

Tokom zime formiraju se pupoljci unutuar biljke. Zato je jako važno da se biljka ne premešta jer onda na proleće kaktus neće izbaciti svoje pupoljke i time možemo propustiti cvetanje. Na formiranje pupoljaka jako utiče svež vazduh pa prostorije valja povremeno provetravati. 

Razmnožavanje kaktusa 
 
Kada je zima već na izmaku možemo početi da uzimamo pelcere sa kaktusa. Nakon što odlomite ili odsečete pelcer ostavite ga da se osuši dan ili dva jer ako ga stavite direktno u zemlju može se desiti da pelcer istruli. 

Osvetljenje

Iako naše podneblje zna da bude siromašno sunčevim zracima tokom zime potrudite se da kaktus premestite na mesto gde će tokom zime dobiti što je moguće više svetlosti. Idealna pozicija je jugoistočna strana. Veštačko svetlo može pomoći. Postoje sijalice na tržištu koje mogu nadomestiti nedostatak svetlosti tokom zime ali ne i zameniti. Zato i nije loše rešenje dok ne dodje proleće. Ono što smo sigurno naučili na teži način jeste da će kaktusi pre uginuti od prevelike nege vlasnika. Njih je najbolje ostaviti na jedno lepo osvetljeno mesto uz jako retko zalivanje. Ako ih ostavimo na miru tokom faze mirovanja oni će itekako znati da nas obraduju cvetovima na proleće. 

Ako vas zanima kako da negujete i drugo cveće tokom zime pogledajte naš video na YouTube kanalu CVETNI POZDRAV.