Aptenia cordifolia - Jadranska lepotica gajenje





Sjajni, svetli cvetovi privlače leptire, pčele i druge insekte. Biljka je otporna na sušu, toleriše velike padavine i neredovno zalivanje.

Listovi su mesnati, uglavnom srcasti, sa zaobljenim uglovima i raspoređeni pojedinačno ili u parovima. Biljka u njima lageruje vodu i to je tajna njene izdržljivosti.


U našim uslovima može prezimeti ali u zatvorenim prostorima. Tokom zime izaberite je svetlo mesto u hodnicima i svetlarnicima. Tada biljka ulazi u fazu mirovanja i nije potrebno često zalivanje, poželjnije je povremeno orositi biljku. Od proleća povremeno prihranjujte.

Jadranska lepotica vrste i boje



U našim uslovima najviše se gaje jadranske lepotice sa zelenim i srebrnim listovima. Svaka je na svoj način lepa i upadljiva. Sama boja cveta je vrlo slična i tu su razlike manje upadljive.

Jadransku lepoticu sa srebrnim listovima kombinujemo i sadimo sa biljkama koje imaju zeleniju formu na primer crvene viseće muškatle. Tako kombinovano izgledaju vrlo efektno i upadljivo.

Biljku sa zelenim listovima kombinujemo sa biljkama kojima treba “dodatka” zelenila na primer surfinijama. Tako da pored mnoštva cvetova imamo i zelenilo i kontrast Jadranske lepotice.




Način razmnožavanja Jadranske lepotice



Kao i većina lisno dekorativnih balkonskih vrsta može se proizvoditi ožiljavanjem reznica. Pelcere
uzimate od bočnih ili vršnjih grana i pobadate u rastresit supstrat u kome ima i perlita. Morate održavati vlagu orošavanjem i držati na toplom mestu. Kada biljka formira dovoljno razgranat koren presaditi u saksiju ne previše veliku. Tako nastaviti sa održavanjem i gajenjem.



Jadranska lepotica cena i kupovina



Prilikom kupovine obratite pažnju na nekoliko bitnih faktora.

birajte žbunastije biljke sa više bočnih grana i ne previše dugačkim granama
bitno je da je koren biljke dobro razvijen
da biljka ima zdrave listove bez fleka po obodu

Puno uspeha u gajenju i mnogo lepih i sunčanih dana da provodite sa vašom Jadranskom lepoticom.





Pogledajte sledeću vest

Podeli sa prijateljima