Zaštita biljaka tokom zimskog perioda

Zaštita biljaka tokom zimskog perioda

Postoji nekoliko stvari na koje moramo obratiti pažnju prilikom zimskog perioda, a jedna od najvažnijih stvari jeste zaštita biljaka od mraza i promrzavanja. Bilje koje sadimo u ovom periodu koje su mlade u posebnom su riziku od stradanja zato je jedno od rešenja kojem mi pribegavamo je agril folija. Ona predstavlja jako dobru toplotnu barijeru. Štiti od ranih jesenjih,a i kasnih prolećnih mrazeva, a takodje i umanjuje posledice noćnih mrazeva. 

04.12.2020.


Agril folija je je specijalno platno satkano od mikrofibera koje formiraju jedno jako korisno platno u zimskim danima. Postoje dva tipa agro folije ili agro tekstila jedna je tanka, a druga je deblja. Postoje odredjene vrste povrća koje se mogu gajiti tokom zime kao na primer grašak. Grašak koji je kasnije posadjen u jesen sada je već dovoljno proklijao da ako ga dodatno zaštitimo agro folijom može jako fino da uspe. Zimska agro folija je dosta deblja i može da zaštiti od surovih mrazeva. 

Tanja agro folija može da štiti od blažih mrazeva ali više se koristi tokom leta da zaštiti od sunca. Štiti od visokih temperatura tokom leta ali takodje je tkano tako da prilikom padavina propušta vodu i time obezbedi biljkama neophodnu vlagu. 

Agro tekstil je jako lagan i postavlja se direktno na biljke da ih pritom ne opterećuje. Bitno je da agro tekstil bude dobro pričvršćen da ga vetar ne bi odneo. Ono što je takodje dobro, a pogotovo za naš džep jeste da se agro folija može koristiti godinama. 
Na našem YouTube kanalu možete pronaći nekoliko videa na temu zaštite biljaka tokom zime i na koje sve načine možete primenjivati agril foliju u svojoj bašti. Cvetni pozdrav!